Umetnost vlaganja v kadre

Ob vsaki menjavi oblasti se neizogibno začnejo vrstiti ugibanja, kako bo nov župan prevetril občinsko upravo, komu se že ali se bo tresel stolček, kdo bo prišel in kdo odletel. Zlobni jeziki začnejo preštevati, kdo vse stoji v vrsti za solidno plačano službo, prišepetovalci so že dan po volitvah na delu. Kadrovanje, pri katerem se troši denar davkoplačevalcev, je izjemno hvaležna tema za vsake vrste razprav, od resnih do gostilniških.

V resnici je veliko bolj zapleteno kot zgolj preštevanje novih obrazov in njihovih plač. Logično je, da župan, ki zasede funkcijo, sestavi najožjo ekipo, v katero uvrsti ljudi, ki jim najbolj zaupa. V prvi vrsti to velja za direktorja(ico) uprave in vodjo kabineta, najtesnejša sodelavca, ki mu najbolj neposredno pomagata uresničevati program. Koliko svetovalcev ali sodelavcev bo pripeljal, je seveda stvar presoje. Načeloma se vsako novo zaposlitev da upravičiti. Ker pa se število zaposlenih v občinskih upravah z leti prej povečuje kot zmanjšuje, je pretirano zaposlovanje zelo dvorezen meč, ne glede na argumente, kako neobhodno potrebno je.

Če bodo občani dobili občutek, da njihova občinska uprava deluje bolje, jim tudi novi kadri in stroški ne bodo šli tako v nos.

Z izbiro sodelavcev je podobno. Župani so velikokrat pred dilemo, ali kakšno uslugo ali politično podporo poplačati z vodstveno funkcijo, položajem ali podžupanskim mestom. A je to lahko tudi strel v koleno. Takšni kadri so najbolj pod drobnogledom. Če so nestrokovni, madež tako ali drugače pade na župana. Zato je načeloma praktično in politično precej bolj modro, da prednost dajo strokovnosti.

V nedavni anketi so občani koprske in novogoriške občine med stvarmi, ki jih zamerijo svojima županoma Bržanu in Miklaviču, omenili kadrovanje. Kar potrjuje, da so na to zelo občutljivi. No, Miklaviču hkrati kot dobro štejejo, da je izboljšal transparentnost delovanja občinskih služb. Verjetno tudi zato, ker je nove zaposlitve v kabinetu vezal na svoj mandat, kar doslej ni bila praksa.

Sta Bržan in Miklavič oblikovala prebohotni ekipi? Sta izbrala dobro? So v njih pravi ljudje? To bo pokazal čas. Že čez leto dni bo slika o tem, kako učinkoviti sta, bolj jasna. Če bodo občani dobili občutek, da njihova občinska uprava deluje bolje, jim tudi novi kadri in stroški ne bodo šli v nos. V nasprotnem primeru jim bodo šli še bolj. Račun, v dobrem ali slabem, bodo izstavili županu. Če ne prej, jeseni 2022.


Preberite še


Najbolj brano