Ukrepi, vzroki in posledice

Gospodarstvo ne oporeka ukrepom vlade, ki tokrat, od jutri dalje, za enajst dni zapira državo. Pričakujejo pa, da bo država z novim interventnim zakonom poskrbela za preživetje številnih dejavnosti, od katerih niso odvisni le zaposleni, pač pa tudi mednarodne gospodarske verige. V teh lahko vsak manjkajoči člen pomeni zmanjšanje proizvodnje, odpuščanja, propad podjetij ... Prav v zadnjem času spremljamo umikanje tujih lastnikov iz slovenskega gospodarstva, kar pomeni na stotine delovnih mest manj. Za tujce je to kolateralna škoda, za zaposlene in našo državo pa katastrofa, saj bo ta delovna mesta težko ali nemogoče nadomestiti.

Se še spomnimo prizorov izpred enega leta? Mesta so bila opustela, ljudje so precej resno vzeli napotek, naj ostanejo doma. Pa smo natanko pred enim letom imeli 756 okuženih z novim koronavirusom, v bolnišnicah jih je bilo 118. Včerajšnji pogled na covid sledilnik kaže 12.584 aktivno okuženih, zaradi covida je bilo v bolnišnicah 515 ljudi, po daljšem obdobju je število smrti spet poskočilo navzgor. Krepko čez 4000 smo jih našteli v zadnjem letu, po razlagah strokovnjakov pa naj bi z ukrepi do poletja ohranili vsaj 500 življenj.

V primeru širjenja virusa ne bo kolapsiral samo zdravstveni sistem, to se lahko zgodi tudi celotnemu gospodarstvu.

Ob naštetih podatkih je dilema, ali stisniti zobe in preživeti velikonočne praznike s podaljškom bolj ali manj v zasebnem “mehurčku”, brezpredmetna. Vemo, da stanje ne bi bilo tako kritično, če bi bila precepljenost večja, zlasti med delovno aktivnim prebivalstvom. Ne samo v tako imenovani kritični infrastrukturi, v celotnem gospodarstvu, od najmanjših obrtnikov do industrijskih gigantov. To seveda terja dovolj cepiva in jasno strategijo cepljenja, ki se ne spreminja vsakih nekaj dni.

Glas malih obrtnikov, ki se ne strinjajo s tem, da jih ponovno čaka popolno zaprtje, je razumljiv. Že dobro leto delajo, kolikor sploh lahko, na “obroke”, in opozarjajo, da to pomeni razmah dela na črno. Lahko se strinjamo z njimi, da niso vir okužb, vendar je vir lahko v tem trenutku kjerkoli vsak. Virus je tu, med nami, z nami. V primeru njegovega nekontroliranega širjenja ne bo kolapsiral samo zdravstveni sistem, to se lahko, s hudimi in dolgoročnimi posledicami, zgodi celotnemu gospodarstvu. Presojo, kaj je v tem trenutku najbolj smiselno, pa prepustimo strokovnjakom.


Preberite še


Najbolj brano