Tudi če kasneje, samo da bo

Če sodimo po številu dvignjenih palcev na facebook strani našega časopisa, je vsaj 431 uporabnikov družbenih omrežij navdušenih nad skorajšnjo podobo nove plaže na nasipu v Žusterni. Ko k temu dodamo še večinoma pozitivne komentarje in delitve informacije, lahko sklepamo, da bo novost poleti privabila številne morja in sonca željne obiskovalce.

Območje bodo za zdaj ozelenili, uredili skalomet, namestili velike betonske plošče za počitek, sončenje ali druženje ter v dveh zalivčkih nasuli prodec za lažji in bolj varen dostop do morja. Ponudbo bodo zaokrožili z začasnimi sanitarijami in gostinskim objektom. Prihodnjo turistično sezono, ko bodo končali dela, ki so jih zdaj premišljeno predčasno prekinili, ker se teren še poseda in obstaja nevarnost zdrsov in premikov, se bo nekoč povsem neizkoriščen predel med Koprom in Žusterno spremenil v privlačen urbani obmorski park. S senco novozasajenih dreves, s klopcami, piknik kotički, parkovnimi potmi in tribunami ob morju.

Obiskovalci polovičarstva ne bodo zamerili, saj si nihče ne želi, da bi sredi sezone na nasipu zazevala globoka luknja.

Koper, ki se je zaradi višji interesov znašel v primežu tovornega pristanišča in bližnje marine, premore le dve urejeni kopališči. Ti v poletnih mesecih le s težavo požirata trume domačinov in drugih obiskovalcev, ki si želijo morskih radosti. Prepričani smo, da se bo letos gneča porazdelila, mesto bo zadihalo in nova plaža bo, četudi ne v dokončni podobi, služila svojemu namenu.

V občini so končno zunanjo ureditev zamaknili v jesen, ker so jim tako svetovali inženirji, ki so se podpisali pod geomehansko poročilo. Župan Aleš Bržan z ekipo jim je prisluhnil in ni silil z glavo skozi zid, pa čeprav bi mu v celoti končana naložba še kako piarovsko godila.

Obiskovalci polovičarstva, kot ga nekateri pripisujejo občinskemu vodstvu, ne bodo zamerili, saj si nihče ne želi, da bi sredi sezone na novem nasipu bodisi zazevala globoka luknja bodisi se zgodila nepotrebna nesreča. Spomnimo na polom, ko se je pred tremi leti, tik pred volitvami, zaradi “ukazanega” hitenja z gradbenimi deli udrla brežina z delom tekaške steze na novih igriščih za odbojko na mivki ob Badaševici. Kasneje so se pojavile nove razpoke in posedki terena, ki so vidni še danes. Držimo pesti, da se bo v primeru nasipa v Žusterni preudarno čakanje vendarle obrestovalo v dobro vseh.


Preberite še


Najbolj brano