Trumpova stolpnica v Pjongjangu

Da je srečanje med ameriškim in severnokorejskim voditeljem res zgodovinsko, za kar ga je označila večina svetovnih medijev, bo morala šele potrditi prihodnost. Z današnje perspektive se nam zdi, da gre za zgodovinski dogodek, saj je bil zaradi groženj o uporabi jedrskih konic zaskrbljen ves svet. Pot od “izjemnega dneva,” kot ga je označil Donald Trump, do dejanske jedrske razorožitve pa bo še zelo dolga in posejana z množico čeri.

Nihče ne more jamčiti, da sI Trump čez nekaj tednov ali mesecev ne bo premislil in ugotovil, da dogovor ni dovolj dober, kot je to storil pri iranskem jedrskem sporazumu ali pa pri nedavnem sklepnem dokumentu vrha G7. A ni nepredvidljiv le Trump, temveč tudi Kim Džong un niha v obe skrajnosti: od načrtovanega odprtja države do skrajne izolacije, od jedrskih poskusov in stalinističnih čistk do vabila ameriškemu predsedniku. Kim še predobro ve, kako so končali Saddam Hussein, Moamer Gadafi, afganistanski talibani in njihovi režimi, ker niso imeli jedrskega orožja - občutili so bes ameriškega vojaškega škornja. Zato je glavna neznanka dogovora, kako trdno jamstvo je ponudil Trump, da se bo severnokorejski režim počutil varnega pred morebitno sovražno intervencijo. No, če bi dogovor vseboval tudi kakšno dobičkonosno gradnjo Trumpove stolpnice v Pjongjangu, bi ta imel trdnejšo podlago ...

Glavna neznanka dogovora je, kako trdno jamstvo je ponudil Trump, da se bo severnokorejski režim počutil varnega pred sovražno intervencijo

Ne glede na to je v tej zgodbi Donald Trump velik zmagovalec. Uspel je tam, kjer je liberalno usmerjeni Obama pogorel. Morda mu je na roko šel splet srečnih okoliščin, predvsem uničeno severnokorejsko jedrsko izstrelišče in nasvet Kitajske korejskemu voditelju, da naj se ne igra z ognjem. Kljub kritikam je Trumpova politika izsiljevanja in pritiskov očitno delovala. Skratka, v diplomatskem jeziku bi dejali: dosežen dogovor je dobra podlaga za nadaljnje sodelovanje, za vzpostavitev trajnega miru na Korejskem polotoku in jedrsko razorožitev Severne Koreje.

A če je prišlo med zakletimi sovražniki do pogovora, ki je bil še pred pol leta nepredstavljiv, ni nobenega razloga, da se ne bi med seboj pogovarjali tudi slovenski politični voditelji, ne pa, da že vnaprej izključujejo nekoga, ki je dobil četrtinsko podporo ljudstva.


Najbolj brano