Tako imenovano dolgočasno 2018

Da je bilo dolgočasno leto, ki se bo čez nekaj ur prevesilo v novo, slišimo pogosto. Pa je bilo res?

Cene nepremičnin so zlezle na skoraj enako raven kot v času pred krizo. Rast se je nadaljevala in stopnja zaposlenosti je najvišja v zadnjih desetletjih. Zmagovalcu volitev Janezu Janši ni uspelo oblikovati vlade, uspelo pa je to drugouvrščenemu Marjanu Šarcu. Na lokalnih volitvah je nezadovoljstvo odneslo Mateja Arčona in Borisa Popoviča. Pa še koga, ob tem pa smo izvolili tudi nekaj nepričakovanih kandidatov. Vlada je prodala večinski delež NLB. Slovenija in Hrvaška bi morali začeti uveljavljati arbitražno odločbo o meji - a je nista. Luka Koper se je lotila problematike IPS in čez noč postala eden največjih zaposlovalcev. Obrambno-varnostni sistem ima na vrhu dve dami: generalštab Alenko Ermenc, policija pa Tatjano Bobnar. Milko Novič, obsojen umora direktorja Kemijskega inštituta, je začasno spet na prostosti in Ivana Radana so oprostili obtožbe za štiri uboje svojih pacientov. Iz koprskega zapora sta tik pred prazniki pobegnila zapornika.

Slišati je, kako dolgočasno da je bilo 2018. Pa je bilo res?

V Italiji se je utrdila desnica. Pa na Madžarskem. V Avstriji se je njeno utrjevanje nadaljevalo. Razočaranje nad Macronom v Franciji je vsesplošno. Velika Britanija se je v pripravah na brexit znašla v kaosu. Nemška krščanska demokracija je na mesto Angele Merkel izvolila Annegret Kramp-Karrenbauer, morebitno novo kanclerko. Po svetu so pobili nekaj novinarjev. Enega so razkosali. Še več jih je bilo deležno groženj, številni so izgubili službe. V Rusiji je bil ponovno izvoljen Putin in Trump je nadaljeval z muhastim vladanjem prek twitterja. Erdogan je v Turčiji vpeljal predsedniški sistem. Koreji sta se zbližali za kakšnega pol koraka. Sirija.

Umrl je Oliver Dragojević. Pred dnevi še Jakša Fiamengo, avtor besedil njegovih uspešnic. Pa Predrag Lucić. Anthony Bourdain. Kofi Anan, Stephen Hawking in Charles Aznavour. Demeter Bitenc, Matija Barl, Alojz Rebula, Veljko Rus in Ciril Zlobec. Štefka Drolc, Metka Kraševec, Milena Dravić in Andrej Capuder. Matjaž Gantar, Aretha Franklin in Miloš Forman.

Vrnila se je Ilka Štuhec, Luka Dončić pa je v ligi NBA postal senzacija. Matjaž Kek se je vrnil na čelo nogometne reprezentance. Koper naskakuje drugo nogometno ligo, Gorica je v drugi polovici prve ...

Dolgočasno, pravite, da je bilo 2018? Opolnoči bo za nami. Naj bo novo najboljše doslej!


Najbolj brano