Stavkovno tridnevje

Danes se začenja nov stavkovni val. Ta bo bistveno večji od januarskega, saj naj bi sindikati, ki združujejo zaposlene v policiji, zdravstvu in sociali ter šolstvu, predstavljali 80 odstotkov vseh sindikalno organiziranih javnih uslužbencev.

Stavkovno tridnevje bo vrhunec doseglo v sredo, ko bodo stavkali zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Stavka močnega sindikata Sviz bo odločilno vplivala na to, kakšen odnos bo do javnega sektorja zavzela javnost.

Stavka šolnikov bo neposredno prizadela zaposlene starše, produktivni srednji razred, ki z davki polni državno malho, iz katere javni uslužbenci prejemajo plače. Tako bosta zgodbo predstavljala politika in gospodarstvo.

Za učitelje in vzgojitelje ne veljajo zakonske omejitve pri izvedbi stavke. Njihovo stavko bo občutilo kakšnih 300.000 malčkov, osnovnošolcev, dijakov in študentov. Verjetno se prav toliko staršev te dni sprašuje, kam v sredo z otrokom.

Stavka šolnikov bo neposredno prizadela zaposlene starše, produktivni srednji razred, ki z davki polni državno malho, iz katere javni uslužbenci prejemajo plače. Tako bosta zgodbo predstavljala politika in gospodarstvo.

Ministrstvo za izobraževanje je že zaigralo na to karto in poskusilo pokazati večje razumevanje do otrok in staršev, kot ga imajo učitelji. Ravnateljem je razposlalo navodila, naj šole oskrbijo otroke, čeprav nameravajo stavkajoči vzgojitelji in učitelji ravnati enako; poskrbeli bodo za najmlajše, ki nimajo drugega varstva.

Poskusi ustvarjanja razdora med zasebnim in javnim sektorjem se kar vrstijo. Ob vlaku, s katerim je Gospodarska zbornica Slovenije prikazala svoje videnje stvari, bi se morali strezniti. Javni sektor (in upokojenci, ki so vso delovno dobo plačevali v pokojninsko blagajno) so v njihovih očeh privesek, težek vagon, breme, ne pa nekaj, kar koristi družbi in prispeva k blaginji države.

Neoliberalna miselnost je v obubožani zasebni sektor že uspela zasejati seme prepričanja, da so javni uslužbenci vir vsega zla. Pa niso. Neodgovorna je vlada, ki je s popuščanjem določenim skupinam sama povzročila plaz zahtev, hkrati pa v svojem mandatu ni uveljavila davčnih in drugih reform, ki bi povečale blaginjo vseh.


Najbolj brano