Starost ni nujno dolgočasna

Nekoč so starejši ljudje veljali za modrece, ki so prenašali svoje bogato znanje in izkušnje na mlajše generacije. Danes se vse prepogosto zdi, da so odvečen člen v družbi, še posebej ko ne morejo več sami v celoti poskrbeti zase. Mladi so vse bolj obremenjeni, službe vse bolj stresne in delovna doba se daljša. Tako so ostareli dedki in babice, ki jih je vse več, saj vsi vemo, da se družba stara, vse bolj osamljeni in pozabljeni.

Nekateri pristanejo v domovih za upokojence, kjer je gneča in imajo zaposleni veliko dela z onemoglimi. Domovi postajajo vse bolj negovalne ustanove in starostniki, ki so še polni energije in potrebujejo le malo pomoči pri vsakdanjih opravilih, predvsem pa družbe, si takega institucionalnega varstva ne želijo.

Da z nekom zapoješ, z njim predebatiraš novice in mu pokažeš svoj kvačkan izdelek, je lahko bolj pomembno kot topla juha.

Dejstvo je, da želi večina ljudi starost preživljati doma, ob dobrem starem štedilniku, na klopci s pogledom na vrtiček oziroma v znanem, domačem okolju. Ko začne telo pešati, pa je vse težje živeti sam. Poleg fizičnih navadno pešajo tudi duševne zmogljivosti. Postajamo nerodni in lahko se začnemo izgubljati po hiši. Še vedno lahko gremo na krajši sprehod, rišemo, pletemo, kvačkamo, pojemo, ustvarjamo, pečemo, potrebujemo pa nekoga, ki nam pomaga, če se kje zalomi oziroma da nas varuje, da se nam ne zgodi kaj hudega. Predvsem pa nekoga, s katerim delimo naš vsakdan.

Osamljenost je namreč poleg demence največji problem današnjih starostnikov. Da z nekom zapoješ, z njim predebatiraš novice in mu pokažeš svoj kvačkan izdelek, je lahko bolj pomembno kot topla juha. V dobri družbi marsikdo pozabi na skrbi, zdravstvene težave in starost.

Temu je namenjena Hiša dobre volje, ki so jo pred tremi leti odprli v Mirnu. Dobrovoljci, kot si sami pravijo uporabniki, so v njej čez dan, ko so svojci v službi ali po opravkih. Pilotni projekt je presegel pričakovanja. Kaj se v tej hiši dogaja, prihajajo poizvedovat z vseh koncev Slovenije. Vsi so navdušeni. Spominja namreč na topel dom, kjer je veliko smeha, pesmi, obiskov - dobre volje. Dobrovoljci razvijajo talente, ki so jih v mladosti iz takšnih ali drugačnih razlogov morali zatreti, in predajajo znanje mladini, ki jih redno obiskuje. Vsak dan dokazujejo, da starost ni nujno dolgočasna in žalostna.


Najbolj brano