Spremembe, a ne revolucionarne

Pozno zvečer, ko se volilni dan izteka, je vendarle še prezgodaj za poglobljeno analizo tega, kar se je zgodilo Sloveniji in osemindvajseterici.

Doma sta nedvomni zmagovalki SDS, ki je z naskokom osvojila največ glasov, in SD, ki je dobila enega dodatnega poslanca. Poražencev je več: vladni SMC in Desus gotovo, tudi Alenki Bratušek je z Angeliko Mlinar spodletelo, vse tri stranke ostajajo brez poslancev. Lista Marjana Šarca v Bruselj sicer pošilja Ireno Jovevo in Klemna Grošlja, vendar pa doseg stranke ne dosega rezultatov javnomnenjskih raziskav doma. Joveva osebno je sicer svojevrstna zmagovalka volitev, saj je kljub verjetno najbolj bledemu nastopu med prvokategorniki dobila tisto, po kar je prišla v politiko - poslansko mesto.

Stranke evropskega zmernega loka so sicer načete, a še vedno je v Bruslju njihov vpliv prevladujoč.

Izidi oziroma projekcije kažejo, da se bojazni o tem, da bi se v Evropi odločilno okrepile suverenistične sile, vendarle niso povsem uresničile. Stranke evropskega zmernega loka so sicer načete, a še vedno je njihov vpliv prevladujoč. Socialisti in ljudska stranka so del vpliva izgubili, znatno so se okrepili liberalci, položaj skrajnih strank se je v nekaterih vplivnih državah okrepil, v kakšni pa je tudi upadel. V prvi vrsti v Avstriji, kjer je afera Ibiza pomembno oslabila svobodnjaško stranko in okrepila položaj ljudske stranke in njenega predsednika Sebastiana Kurza. Na Madžarskem je močno zmagal Viktor Orban s svojim Fideszom, v Nemčiji so močno napredovali Zeleni, a se je hkrati okrepila podpora desničarski Alternativi za Nemčijo, močne udarce so doživeli socialni in krščanski demokrati. Po projekcijah se je v evropskem parlamentu močno okrepila Salvinijeva Liga, za natančno oceno bo treba počakati na uradne izide. Sinoči je tudi kazalo, da je močan vzpon uspel Marine Le Pen z njenim Nacionalnim zborom.

Povsem gotovo je že od sinoči eno: volilna udeležba je bila višja od tiste pred petimi leti. Po tem lahko sklepamo, da je vedno več tistih, ki želijo soodločati o dogajanju v Uniji, pa čeprav je ta pogosto oddaljena od “terena”. Razveseljivo je, da se tudi Slovenija uvršča med države, v katerih se je udeležba okrepila. Še vedno je pod udeležbo na slovenskih nacionalnih volitvah, a trend je pozitiven. To je dobro.


Najbolj brano