Športno življenje brez športa

Za športne zanesenjake je napočilo obdobje, za katerega se je zdelo, da ga ne bomo doživeli. Športne ponudbe je bilo v digitalni dobi včasih že preveč. Ne le vikendi in športne srede, ves teden v vseh letnih časih smo lahko 24 ur na dan po različnih kanalih spremljali raznovrstno športno vsebino. Paket ni bil vedno privlačen. Neredko je bil zato učinek pri naslovnikih prav nasproten. Prevelika ponudba “pomembnih” dogodkov je med športno javnostjo sprožila tudi ravnodušnost.

S pojavom in ukrepi, povezanimi s koronavirusom, je napočila druga skrajnost. Športno življenje je naenkrat zamrlo. Pretekli vikend, ko je bila športna ponudba že močno okrnjena, smo morda za nekaj časa spremljali zadnje športne izdihljaje. Zavladala je športna suša, za katero ne vemo, koliko časa bo trajala. Kakšne posledice bo pustila pri športnih deležnikih, bo moč oceniti čez nedoločen čas. Gmotna škoda bo v svetu športa ogromna, o drugih neposrednih učinkih športnega posta na športne proizvajalce in potrošnike pa lahko le ugibamo.

Pretekli vikend, ko je bila športna ponudba že močno okrnjena, smo morda za nekaj časa spremljali zadnje športne izdihljaje.

Zdelo se je, da lahko športni balon le napihujemo, kar naenkrat pa je zmanjkalo zraka. Na globalni ravni že iščejo rešitve za napovedane športne spektakle, ki so v čakalnici. Kaj pa v nastalem položaju preostane majhnim, v slovenski in primorski stvarnosti? Športna scena pri nas že v navadnih časih praviloma bije bitko za preživetje, kaj bo šele v izrednih razmerah. Zanimivo bo predvsem spremljati dinamiko v ligaških tekmovanjih.

V dvoranskih igrah z žogo so spravili pod streho večji del sezone, nogometaši pa niso imeli te sreče. O (ne)smiselnosti slovenskega tekmovalnega koledarja je bilo že marsikaj povedanega. V prvi SNL so v pospešenem ritmu na začetku pomladi vendarle odigrali nekaj tekem. V nižjih ligah se utegne zgoditi, da bodo že tako dolge priprave po krajšem premoru še podaljšali in začeli vaditi za športne izzive nekoč v prihodnosti. Morda šele za novo sezono.

Z nekaj izjemami v drugi ligi so nogometaši v nižjih ligah amaterji, ki želijo ob delu ali študiju predvsem igrati in se po tekmah družiti v znanem krogu okoli domačega igrišča. Tudi za gledalce je tekma družabni dogodek. Kdaj se bo vrnil živahni utrip lahko le ugibamo in špekuliramo, kaj bo v tekmovalnem smislu prinesla prekinitev.


Preberite še


Najbolj brano