“Snilu” se jim bo!

Idrijskim občanom namreč, ker so jim za tri do osem evrov podražili vodo, njeno prečiščevanje in odvoz odpadkov. Vse skladno z državno metodologijo. In kako bodo odklop (upor) udejanjili? Bodo prihrumeli pred občinsko stavbo in njen svet, ki sta v dobršni meri zakrivila zaostanek komunalnih cen za stroški in vztrajali do njihovega znižanja? Bodo iz Komunale odnesli vodstvo, ki mu pripisujejo vse pregrehe za hude ure, ki jih nelikvidna, zgubaška občinska družba preživlja?

Se bodo morda seznanili z argumenti, ki jih na sosednjih spletnih straneh na stotinah listin pojasnjujejo domači poznavalci in zunanji revizorji? Nič od tega se ne bo zgodilo. Le “snimalu” se bo na spletnih portalih in za gostilniškimi šanki še naprej. Nekajkrat dražja in slabša voda od one iz idrijskih pip bo še vedno izginjala s prodajnih polic. Kakovostne kulturne prireditve, za ogled katerih je potrebno odšteti nekaj fičnikov, bodo še naprej samevale in vsi višji računi za vse mogoče mobilnosti in TV žajfnice bodo molče plačani.

Idrijčani so posebni ljudje. Ne upirajo se svojemu nizkemu družbenemu standardu. Ko gre za drobiž, vedno ropotajo.

Idrijčani so posebni ljudje. Izoblikovani s trdim stoletnim rudarjenjem in še tršo, kakopak geološko svetovno posebno kotlino, so srečni v svoji skromnosti. S tisočerimi znanji in prostovoljstvom nadomeščajo vse, česar nimajo. Ne upirajo se najnižjemu družbenemu standardu med primerljivimi slovenskimi mesti. Najtežje dostopni v svoji državi, ne potrebujejo solidne ceste. Molčijo, ko jim metrska snežna odeja, plazovi in erozije odnašajo milijone evrov in jim z uranovimi potomci onesnaženo okolje kopiči težave.

Z eno izjemo. Ko gre za drobiž, vedno ropotajo. Medtem pa iz svojega presežnega gospodarstva molče pošiljajo milijone evrov tja, kjer bi morali dvigniti standard kotline. A jim to, ob večni ponižnosti njenih ljudi, ni potrebno.

Krute, prezrte številke kljub temu opozarjajo, da imata skromnost in ponižnost meje. V zadnjem desetletju se je iz kotline odselilo skoraj 5000 občanov. Ljudi s koreninami, ki so naslednji presežek trikratne Unescove kotline. Res se je vanjo, večno lačno pridnih rok, priselilo skoraj toliko ljudi, lačnih plač, ki nekoliko presegajo državne.

Ker je tako in sta dobra voda oziroma komunalno gospodarstvo nasploh, zadnji presežek kotline, bi se preostali s koreninami- medtem ko se jim “snima” - le morali zazreti v ogledalo.


Najbolj brano