Se na čolne lepi le smola ali še kaj?

Policija ima s svojimi čolni vsaj kronične težave, ki občasno prerastejo v hude bolezni. Teh pa se ne da vedno hitro pozdraviti. In to ne velja le za zdaj že legendarni in najstarejši P-111, ki valove slovenskega morja reže od daljnega leta 1994. Od takrat je že tako dolgo, da so mnogi že pozabili na vse tegobe, s katerimi so se morali ukvarjati na koprski policijski upravi in na ministrstvu za notranje zadeve. O njegovem spornem nakupu in domnevno sumljivih ozadjih so razpravljali celo v državnem zboru. Podobno je bilo tudi po nakupu policijskega čolna P-66 pred 16 leti. V obeh primerih so se že od začetka vrstili zapleti, pravde, tehnične težave ...

Čeprav so že pred nekaj leti napovedovali, da je P-111 skorajda že za odpis, očitno le ni v tako slabi kondiciji. Ravno včeraj dopoldne ga ni bilo na stalnem privezu ob koprskem pomolu, temveč je bil na morju.

Na policiji pa ves čas zagotavljajo, da na morju nemoteno opravljajo svoje naloge. Pa četudi to počnejo na plovilih drugih državnih organov.

Odgovornim zdaj že več kot leto dni skrbi povzroča P-66, čeprav o tem ne govorijo radi prav na glas in tudi na novinarska vprašanja odgovarjajo zelo na kratko. Tokrat so na koprski policijski upravi le potrdili, da so pred kratkim s podjetjem, ki naj bi generalno obnovilo motorje, prekinili pogodbo, uradno zato, ker je predvideno popravilo preseglo okvire pogodbe. Na koprski policijski upravi pojasnjujejo, da še iščejo rešitve in analizirajo trg novih motorjev.

Verjetno bi bili vsi še najbolj zadovoljni, če bi lahko kupili novo policijsko plovilo. A kaj ko to pomeni - če bi zagotovili denar zanj - ne prav kratke in ne prav enostavne postopke izbora najugodnejšega ponudnika, v katerih lahko včasih - če malo pretiravamo - že napačno postavljena vejica dodatno zaplete postopek javnega naročanja.

Pri servisiranjih in vzdrževanjih plovil varuhov našega morja se v zadnjih letih običajno pojavljata in se izmenjujeta dve podjetji. In “dobro obveščeni” vedo povedati, da utegnejo biti v ozadju vseh težav tudi kakšne podrobnosti, povezane prav z izbiro izvajalcev na javnih natečajih.

Na policiji pa kljub vsem težavam, ki jih imajo s svojimi plovili, ves čas zagotavljajo, da na morju nemoteno opravljajo svoje naloge. Pa četudi se zgodi, da morajo to početi na plovilih drugih državnih organov: ribiškega inšpektorja in uprave za pomorstvo.


Najbolj brano