Še en privilegij za elite

Daleč od tega, da bi iz skoraj 4000 evrov, kolikor jih je nekdanji izolski župan Igor Kolenc dobil za odpravnino ob upokojitvi, delali problem oziroma vzročno povezali z defenzivnim proračunom, ki v Izoli ne predvideva večjih investicij. A neobičajen računovodski manever, pri katerem je morala občina svojemu nekdanjemu funkcionarju, ki ni bil več v delovnem razmerju pri njej, izplačati odpravnino, ne more neopaženo mimo javnosti. Gre namreč za tipičen primer privilegijev politične elite, ki si je na zakonit način, to je treba poudariti, zagotovila še manjši priboljšek ob koncu aktivne kariere.

Znesek sicer ni visok, zaradi časovnega sosledja tovrstnih primerov niti ni veliko, ampak vseeno je to še en udarec za ugled in verodostojnost politike, oblastnikov ter takšnih in drugačnih pomembnežev. Kako namreč razložiti brezposelni samohranilki, da je nujno ukiniti dodatek za njeno delovno aktivnost, odpravnine politiku pa ne? Ali pa upokojencu, da mu ne morejo za štiri evre na mesec zvišati minimalne pokojnine? Ali študentu, da ni možno minimalne urne postavke za študentsko delo dvigniti na 5,99 evra bruto?

Gre za tipičen primer privilegijev politične elite, ki si je na zakonit način zagotovila še manjši priboljšek ob koncu aktivne kariere.

Druga raven problema pa je etična: ali si je izolski župan s svojim delom sploh zaslužil dodatno izplačilo? V Izoli se namreč vse bolj kaže, da je osemletna vladavina Igorja Kolenca izgubljeno obdobje, v katerem mesto ni zaostalo samo za sosednjim Koprom, temveč še za kakšnim drugim mestom. Prav zaradi razvojnega zaostanka in odsotnosti vsakršne vizije se je na zadnjih volitvah močno izrazila želja ljudi za zamenjavo starih praks in kadrov. A v izenačeni tekmi enakovrednih kandidatov na koncu ni prišlo do spremembe, stare strukture pa še vedno držijo vse niti v svojih rokah. Ob tem je Kolenc v samohvali ob koncu mandata poudarjal uspešnost svojega vodenja, hkrati pa je zamolčal skoraj dvomilijonsko odškodnino za razvpiti R Mercury.

Čeprav se ni zgodilo nič nezakonitega, je treba vendar še enkrat opozoriti, da za politike veljajo strožja merila kot za “navadne” občane. Kajti v občini, ki prislovično nima denarja za investicije, kulturne domove in stanovanja za mlade družine ter mora najemati posojila, ni najbolj higienično, da nekdanjemu županu izplača še odpravnino ob upokojitvi. Pa tudi, če je to samo 4000 evrov.


Preberite še


Najbolj brano