Račun brez krčmarja

Uefa je včeraj preživela napovedani potres. “Smo na čelu športa, za katerega mnogi živijo in dihajo, zdaj pa jih je pokosil neviden in hiter nasprotnik. V takšnih okoliščinah mora nogometna javnost pokazati odgovornost, enotnost, solidarnost in altruizem. Zdravje ljudi je najpomembnejše in skladno s tem tudi sprejemamo takšno odločitev,” je včerajšnjo uradno preložitev evropskega prvenstva v nogometu za eno leto komentiral prvi mož krovne evropske nogometne zveze (Uefe), Slovenec Aleksander Čeferin. 55 članic Uefe je na videokonferenci v trenutnih težkih in predvsem negotovih razmerah zaradi pandemije koronavirusa sprejelo najbrž edino razumno potezo: Euro 2020 bo poleti 2021. S tem so odgovorni pri Uefi vsaj načelno sprostili termine, da bi po Evropi končali trenutno prekinjena državna prvenstva. Preložitev Eura naj bi Uefo stala približno 300 milijonov evrov, ki pa jih bo ta svojim članicam - klubom in ligaškim združenjem - že znala zaračunati. Da bodo lahko vsi napolnili žepe, je torej treba najprej najti termine za dokončanje donosnih nacionalnih prvenstev ter elitnih lige prvakov in evropske lige. Tu je hierarhija znana: prioriteta so domača tekmovanja, ki bi jih v primeru pričakovane umiritve razmer lahko dokončali še zgodaj poleti. Tako večina že odigrane sezone ne bi bila razvrednotena, televizijske pravice in ostali poslovni dogovori bi bili spoštovani, seveda bi ob takem razpletu na svoje prišle tudi navijaške množice. Ob okoliščinah, ki bi omogočile tekmovalni nogomet, bi bil tudi športni razplet v ligi prvakov in evropski ligi povsem realen.

Seveda pa spremembe tekmovalnih urnikov s seboj potegnejo tudi vprašanja brez znanih odgovorov. Pogodbene obveznosti večine nogometašev so vezane na polovico leta, podobno velja za sponzorske pogodbe, ki jih klubi zaključujejo pred začetkom nove sezone. Ta bi se zdaj zamaknila za nekaj tednov, kar že sproža vprašanja glede terminov za prihodnjo sezono. Reprezentančni in klubski nogomet namreč igrajo tudi mlajše selekcije, pa ženske, ob Uefi ima svoj tekmovalni spored tudi svetovna organizacija Fifa.

Preložitev Eura naj bi Uefo stala približno 300 milijonov evrov, ki pa jih bo ta svojim članicam, že znala zaračunati.

In ne pozabimo: pri vsem gre še vedno za račun brez krčmarja - koronavirusa. Kako dolgo bo ta še povzročal glavobole - tudi nogometnemu svetu - ne ve nihče.


Preberite še


Najbolj brano