Prvič, drugič - neprodano!

Prvič, drugič, tretjič - prodano! Tako se praviloma končajo dražbe, kjer se za nakup poteguje več kupcev, in se lahko spustijo tudi v višanje cene. No, dražba za nakup Istrabenzovega deleža v Adriafinu, ki je največji solastnik Vinakopra, se je tudi razpletla tako, a je postopek potem vseeno obtičal tik pred ciljno črto.

Družba BSL iz Ljubljane je za polovični delež v Adriafinu ponudila 4,15 milijona evrov, največ med vsemi tekmeci. Podpisala je tudi pogodbo o prodaji, ki bi zaživela ob izpolnitvi odložnih pogojev. In tu se je zapletlo.

Če bi v Vinakopru delali vino tako, kot pristojni prodajajo Istrabenzov delež v njegovi lastnici, ne bi prodali prav veliko steklenic.

Eden izmed pogojev je bilo namreč soglasje Družbe za upravljanje terjatev bank (Dutb), ki je največja Istrabenzova upnica in drži roko nad vsemi potezami holdinga. V Dutb so ocenili, da je ponujena cena prenizka in tako niso prikimali prodaji.

Da so tisti, ki odločajo o prodaji, potegnili ročno zavoro za prodajo Adriafina oziroma Vinakopra, se zdaj ni zgodilo prvič. Pred štirimi leti, ko je Istrabenz prvič iskal kupce, je sicer dobil nekaj ponudb, a so interesenti ponujali premalo. Eden izmed tedanjih ponudnikov, komunalno podjetje Marjetica, je bilo za delež menda pripravljeno odšteti približno tri milijone evrov. V drugem poskusu - postopek se vleče že od začetka lanskega leta - je najvišja ponujena cena presegla štiri milijone evrov, kar je po ocenah tistih, ki odločajo o prodaji, še vedno premalo. Kdove, morda imajo prav in je Adriafinovo premoženje, med katerim izstopa naložba v Vinakoper, vredno več. A tisti, ki bi res segel v žep in kupil polovičko Adriafina, je zdaj pripravljen odšteti 4,15 milijona in prav nič več. In na koncu samo to šteje.

Po nekaterih informacijah naj bi Dutb želel nase prenesti Istrabenzov delež v Adriafinu. To bi lahko dodatno pojasnilo, zakaj je slaba banka prižgala rdečo luč za prodajo. Če je tako, bi morali prodajni postopek, ki se vleče že več kot leto dni, čim prej ustaviti, ne pa ženina, ki so ga izbrali, odsloviti tako rekoč pred oltarjem. V podjetju BSL so razočarani zaradi propadlega posla, a tudi zato, ker jim doslej nihče ni povedal, zakaj je padel v vodo.

Če bi v Vinakopru delali vino tako, kot pristojni prodajajo Istrabenzov delež v njegovi lastnici, ne bi prodali prav veliko steklenic.


Preberite še


Najbolj brano