Prvi korak je najtežji

Ko se v Novi Gorici, Gorici, Šempetru in Vrtojbi pogovarjajo o projektih Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS GO), se debate vrtijo o gradnji brvi čez Sočo in kolesarskih stezah, v ozadju pa ostaja področje zdravstva in znotraj njega sistem čezmejnega naročanja zdravstvenih storitev. Gre za tehnično ne tako zahtevno rešitev, ki pa je lahko dolgoročno velik korak naprej pri dostopnosti zdravstvenih storitev na čezmejnem Goriškem. Osnovna ideja je, da bi občani treh občin storitve, krite iz zdravstvenega zavarovanje, opravljali kjerkoli na čezmejnem območju brez administrativnih in drugih ovir. Po domače: da bi Giovanni iz Gorice samoumevno izbral, da bo ultrazvok opravil v Novi Gorici ali Šempetru, Franc iz Nove Gorice pa rentgen v Gorici. Da bosta torej brez ovir izbrala storitev, ki je enako kakovostna, a je čakalna doba denimo pol krajša. Zveni smiselno? Seveda. A hudič se skriva v detajlih. Zdravstveni zavarovalnici se nista dogovorili, da bi plačilo storitev kompenzirali in bi Franc šel na preiskavo v Gorico brez denarnice v žepu. S čimer bi v celoti udejanjili smisel ideje o tesnejšem povezovanju med mesti na meji tudi na področju zdravstva.

Čeprav (še) ni dogovora, so sistem vseeno uvedli. Ker bi bilo škoda, da ga po nekaj letih prizadevanj ne bi. Od aprila lahko pacienti, napoteni na preiskave, 22 storitev opravljajo tudi čez mejo. Morajo sicer plačati in dobijo nato strošek povrnjen, korak naprej pa je, da lahko preverijo čakalno dobo in se naročijo z nekaj kliki.

Gre za rešitev, ki je lahko velik korak naprej pri dostopnosti zdravstvenih storitev na čezmejnem Goriškem.

Ker gre za pilotni projekt, je prezgodaj govoriti, kakšen bo domet. Prvi korak je najtežji. Ob predpostavki, da so storitve enako kakovostne in sistem deluje brez zatikanja, bo predvsem od odziva ljudi odvisno, ali ga bodo v prihodnosti lahko nadgradili, da bodo pacienti dejansko brez vseh ovir izbirali storitve, ki so zanje najbolj ugodne. Tovrstni projekti so namreč v prvi vrsti namenjeni ljudem in imajo smisel le, če jih ti uporabljajo. Izkušnja s čezmejnimi porodi, ko je v šestih letih le kak ducat Goričank rodilo v Šempetru, je poveden. Le če bodo ljudje storitve uporabljali, bo imel EZTS GO v rokah argumente, da bo pritisnil na državi, da se dogovorita tudi o plačilu, ki je največja ovira. To je nenazadnje poanta čezmejne integracije. Če z njo seveda mislimo resno.


Preberite še


Najbolj brano