Prvaki še pred potjo v Azijo

Približno 1500 gledalcev je včeraj pozdravilo zmago slovenske košarkarske reprezentance proti Nemčiji, s katero je bila oddana še ena od evropskih vozovnic za svetovno prvenstvo (SP). Verjetno bi bilo gledalcev še več (na prejšnjih reprezentančnih tekmah je bila koprska Bonifika vedno polna), ki bi kljub zdesetkani ekipi prišli navijat, če jih ne bi odvrnila visoka cena vstopnic.

Ne vemo sicer, kako drage bodo vstopnice na svetovnem prvenstvu, a zanesljivo bo pot tja pregrešno draga. SP bo prihodnje leto zahtevno že z logističnega vidika, saj bo potekalo v Indoneziji, na Filipinih in na Japonskem. Medklic: na Filipinih je bila davnega leta 1978 tedanja Jugoslavija drugič v zgodovini svetovni prvak.

Če malo pretiravamo: fantje, ki so Sloveniji zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu, so se lahko počutili kot svetovni prvaki. Le dva med njimi sta bila na letošnjem eurobasketu.

Če malo pretiravamo, bi lahko zapisali, da so se tako nekako počutili tudi fantje, ki so Sloveniji zagotovili nastop na četrtem svetovnem prvenstvu. Brez glavnih zvezd iz lige NBA in evrolige in še koga tokratni reprezentančni nabor ni bil sestavljen iz le iz rezervistov, temveč deloma iz košarkarjev, ki bi v drugih okoliščinah težko kadarkoli oblekli reprezentančni dres. Po vsega nekaj treningih so pokazali veliko mero volje, iznajdljivosti in borbenosti, na glavo so obrnili nič kaj optimistične napovedi. Zato sta zmagi proti Izraelu in Nemčiji res take vrste, kot da bi fantje stopili na sam košarkarski vrh.

V nesmotrno izbranih reprezentančnih terminih, ki se prekrivajo s tekmami evrolige, krovna košarkarska zveza Fiba nadaljuje spopad s košarkarsko različico superlige, v kateri pač ceno plačujejo košarkarji in manjše reprezentance, ki imajo izbor igralcev močno zožen.

Aleksander Sekulić je ostal selektor po polomu na eurobasketu. Prav veliko manevrskega prostora ni imel in je na seznam za novembrski kvalifikacijski tekmi za SP uvrstil dva debitanta, pet povratnikov in sedem košarkarjev, ki so bili del širšega seznama za priprave na evropsko prvenstvo. Le dva od 14 vabljenih sta bila tudi udeleženca zadnjega evropskega prvenstva - to sta bila veteran in kapetan Edo Murić ter organizator igre Žiga Samar. Oba sta imela zelo pomemben delež pri tokratnih zmagah, k njunima imenoma bi dodali še Urbana Klavžarja ter naturaliziranega Jordana Morgana, enega od tistih, ki se poti v kvalifikacijah, a na veliko tekmovanje ne gre.

Klavžarja in “mini Dončića” Samarja druži to, da sta, kot mnogi obetavni košarkarji, zgodaj odšla v tujino, sta pa med redkimi, ki jima je to res prineslo napredek. Prinašata pa tudi optimistično sporočilo, da bo menjava generacij manj boleča od pričakovanj.


Preberite še


Najbolj brano