Prva ponovitev ekipnega odličja?

Danes se v ljubljanski dvorani Stožice začenja turnir C skupine evropskega odbojkarskega prvenstva za moške. Upajmo, da bo to obliž na rano slovenskih navdušencev za ekipne dvoranske športe z žogo. Po tem ko so košarkarji osvojili evropsko zlato, jih letos na svetovnem prvenstvu ni. Majhne države se v ekipnih panogah vse težje prebijejo na velika tekmovanja, odličja na njih pa so zanje komaj kdaj dosegljiva. Ponovitve takšnih uspehov so skoraj znanstvena fantastika.

Slovenska odbojka v zadnjih petih letih dokazuje, da je mogoče s trdim delom, vrhunskim strokovnim znanjem, z marketinškimi veščinami in z izjemno predanostjo dohiteti velike in držati korak z njimi. Obdobje, ko našo odbojkarsko zvezo vodi Metod Ropret, je našo reprezentanco poneslo v krog velikih. Vrstili so se zmaga v evropski ligi, osvojitev srebrnega odličja na evropskem prvenstvu 2015, zmage v tretji in drugi skupini svetovne lige, uvrstitev na osmo mesto na EP 2017 in na 12. mesto lanskem SP. Julija so naši fantje še zmagali na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev v svetovno ligo narodov.

Slovenci so zadnja leta del evropskega odbojkarskega vrha in imajo stvarno priložnost, da se vmešajo boj za odličja.

Takšna reprezentanca, katere stebri so tudi Primorci Jani Kovačič,Dejan Vinčić in Mitja Gasparini, je vredna množične podpore v Stožicah, kjer je za slovenske tekme, ki se bodo vrstile do 18. septembra, na voljo še veliko vstopnic - tudi za današnjo z Belorusijo. Ljubljanska skupina C je zanimiva tudi zato, ker v njej igra evropska prvakinja Rusija. Pri nas so še zmagovalci evropske lige Turki, udeleženci svetovnega prvenstva Finci ter severni Makedonci, ki bodo napadali iz ozadja.

Slovenski odbojkarji lovijo zgodovinsko priložnost izjemne generacije z desetimi igralci s kilometrino v elitnih ligah - italijanski, poljski, francoski in turški. Jedro ekipe, ki je bila pred štirimi leti srebrna na EP, je še vedno skupaj in je le še bolj izkušeno. Slovenci so zadnja leta del evropskega vrha in imajo stvarno priložnost, da se vmešajo boj za odličja. Če bi ga tokrat spet osvojili, bi bila to prva ponovitev takšnega uspeha za Slovenijo na EP v ekipnih športih z žogo. Letos ali (skoraj) nikoli! Večina sedanje ekipe je že v takšnih letih, da ni pričakovati, da bi ti zreli možje - nekateri že s 15-letnim reprezentančnim stažem - ostali na vrhunski ravni do naslednjega evropskega prvenstva.


Preberite še


Najbolj brano