Pripravljeni, da nas preseneti

Ponedeljkovo sneženje je znova ohromilo promet na naših avtocestah in verjetno marsikateri drugi cesti. Ampak avtoceste so glavne prometne žile naše ljube državice, zato nam pomenijo največ. Po njih (lahko) drvimo tudi 150 kilometrov na uro, da hitro pridemo iz enega kraja v drugega, da lahko pridemo v službo, v kino, k sorodnikom, kamorkoli pač.

Če se ustavi kri v glavni žili, človek umre. Tako je v ponedeljek za nekaj ur “umrl” promet po vsej državi. Ob taki priložnosti je prvo opravilo človeške narave iskanje krivca. Da vemo, zakaj se je nekaj zgodilo. Ker mora pač vse imeti svoj zakaj in svoj zato. Pa čeprav je zadeva zapletena, čeprav se za posledico skriva veliko vzrokov, ki so med seboj prepleteni. Ni pomembno, pomembno je, da najdemo krivca in ga pošteno nahrulimo.

Eno pa je gotovo - da smo vsako zimo ob vsakem prvem sneženju pripravljeni, da nas bo to sneženje presenetilo. Na avtocestah, na cestah, po mestnih ulicah... vedno nas bo presenetilo.

In res. V enem najbolj ostrih sporočil za javnost je Dars našel krivce v neodgovornih voznikih, ki tudi pozimi vozijo z letnimi gumami, ki nanje ne znajo natakniti verig, ki se požvižgajo na predpise in gredo, dokler se pač ne ustavi. Ampak ko se njim ustavi, se ustavi tudi vsem, ki vozijo za njimi. Tako lahko tudi nepreviden voznik avta povzroči zastoj tovornjakov, ki rinejo za njim v klanec.

Za večino voznikov, ki so v ponedeljek obstali v zastojih in tudi tistih, ki so te zastoje gledali le po televiziji, je krivec jasen. To je Dars, ki naj bi varčeval pri plugih, pri zaposlenih, skratka, ki nima dovolj “cestarske vojske”, ki bi poskrbela, da bi bila avtocesta tudi ob obilnem sneženju črna in ne bela.

Resnica je, kot ponavadi, verjetno nekje vmes. Brez dvoma je nespameten vsak voznik, ki se ob takšni napovedi odpravi na pot z letnimi gumami. Če je to “privat” voznik, je neumnost samo njegova, če je voznik tovornjaka, je mogoče od lastnika prevozniškega podjetja dobil takšen tovornjak in ukaz, naj vozi, dokler pač gre.

Na drugi strani drži, da so naši avtocestni klanci strmi, da bi moral Dars te klance dodatno opremiti, nanje poslati ekipe, ki bi skrbele samo zanje in res ne bi pustili, da sneg pobeli avtocesto. Absolutnega nadzora nad vsemi vozili, ki zapeljejo na avtocesto, ni in ga nikoli ne bo. Pa tudi če bi bile kazni drastične, se bo vedno našel kakšen voznik, ki bo rinil v zasneženo cesto z letnimi gumami.

Eno pa je gotovo, in sicer, da smo vsako zimo ob vsakem prvem sneženju pripravljeni, da nas bo to sneženje presenetilo. Na avtocestah, na drugih cestah, po mestnih ulicah ... Vedno nas bo presenetilo. Očitno je takšna zakonitost prvega snega in očitno tako mora biti. Drugega že bolje prenesemo in preživimo.


Preberite še


Najbolj brano