Primorski vrhunci še prihajajo

Konec za nov začetek. Tako bi lahko zapisali ob zaključku 28. državnega prvenstva v prvi slovenski nogometni ligi. Že lep čas je znano, da bo naslov pripadel Mariboru, ki mu je Olimpija z nizom trenerskih in igralskih menjav lovoriko ponudila na pladnju. Vsaj do četrtka pa bo v rokah še držala pokalni naslov. Morda ga bo v celjskem finalu tudi obdržala in tako Štajercem preprečila dvojno krono.

Sicer pa v taborih Maribora in Olimpije tudi po zaključku pomladi ne bo premirja. Poleti bodo pri obeh vodilnih klubih razpeti med dolgim prestopnim rokom, evropskimi izzivi in kadrovskimi premiki. Dolgo vroče poletje se obeta tudi na Primorskem, ki bo imela tudi v prihodnji sezoni (le) enega prvoligaša. O tem bosta v dodatnih kvalifikacijah odločala predzadnja ekipa prve SNL Gorica in podprvak druge SNL Cherrybox24 Tabor.

Kaj lahko se zgodi, da bomo po sredini tekmi v Sežani in nedeljskem povratnem obračunu v Novi Gorici dobili novega prvoligaša.

Bolje eden kot nobeden, bi rekli ciniki, a zdi se, da primorski nogomet že dolgo ni bil tako nizko. Razlogov je več in niso od včeraj. Letošnje številke govorijo same po sebi, rezultat pa je merilo (ne)uspeha. Kaj lahko se zgodi, da bomo po sredini tekmi v Sežani in nedeljskem povratnem obračunu v Novi Gorici dobili novega prvoligaša. Sprememba na slovenskem nogometnem zemljevidu bi bila zgodovinska. Gorica, ki je pred štirimi leti sicer že bila v podobnem položaju, ob Mariboru in Celju še nikdar ni izpadla v drugo ligo, kjer bi jo čakali obračuni z Biljami, Brdi in verjetno tudi Koprom. Vse skupaj so za zdaj le papirnate špekulacije, končni in pravi odgovor bo ponudil razplet na igrišču.

V letošnji sezoni smo sicer že spoznali vse razsežnosti nogometne nepredvidljivosti. Še najbolj v ligi prvakov. Sobotni finale elitnega klubskega tekmovanja bo z glavnim sodnikom Damirjem Skomino imel tudi primorski pečat. V vsakem primeru pa bo zaključek nogometne sezone po angleškem okusu. Še pred madridskim obračunom Liverpoola in Tottenhama se bosta v sredo v finalu evropske lige v Bakuju pomerila Chelsea in Arsenal.

Pravega počitka pa za nogometne zanesenjake pri nas ne bo. Po klubskih sledijo reprezentančna vznemirjenja. Slovenijo čaka 7. junija morda prelomno nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo z Avstrijo v Celovcu in tri dni kasneje z Latvijo v Rigi. Po kratkem premoru pa vse znova. Že julija se bo nogometno kolo sreče spet zavrtelo.


Najbolj brano