Primorska med jadransko elito

Košarkarji Sixt Primorske so nocoj v Skopju ekspresno uresničili za to sezono prvi klubski cilj, ki so ga sicer kovali vso sezono. V ligi Aba 2 so v rednem delu v 22 nastopih izgubili vsega dve tekmi, v gosteh pri Sutjeski iz Nikšiča in beograjskem Dynamicu, obe v drugem delu, ko so bili na vrhu že nedotakljivi. Postopna pot navzgor je tlakovana vse od lani, ko je Primorska s Krko izgubila finale končnice v Čačku. Poraz je bil boleč, a je moštvo in tudi klubski ustroj še okrepil, tako da ekipa iz Kopra v elitno jadransko konkurenco danes vstopa samozavestno. In pripravljena na igranje tudi z najuglednejšimi moštvi iz regije, kot so beograjska Crvena zvezda in Partizan, Budučnost iz Podgorice, zagrebški Cedevita in Cibona, ki imajo vlogo tudi v širši evropski konkurenci.

Pot do uspeha se je začela pred tremi leti, ko se je prvoligaška ekipa Lastovke dejavnost iz Domžal preselila v Koper. Obdobje prilagajanja še traja, novo okolje, sicer željno vrhunskih športnih predstav, pa je, če bi sodili po številu gledalcev v dvorani Bonifika, šele v finalu prav zadihalo z ekipo in spoznalo, da v mesto vendarle prihaja najbrž najbolj kakovostno ligaško tekmovanje v vsej zgodovini primorskega športa. Vlaganje v ekipo se je pričelo obrestovati lani s prvo domačo pokalno lovoriko, letos z drugo in uspehom v ligi Aba2, sezono pa lahko Primorska povsem realno zaokroži še z zmago v domačem ligaškem tekmovanju.

Ko je uspeh že dosežen, se zdi, da je bila pot do njega razmeroma enostavna, a ni tako. Stabilni pokrovitelji s polno malho, predvsem pa jasno vizijo in nadzorovano porabo so redki, za primeren izbor klubske administracije in kakovostno sestavo igralske zasedbe pa je ob znanju vendarle nujno tudi precej sreče. V Kopru so se te okoliščine po številih poskusih od osamosvojitve končno ujele. Zadovoljni so pokrovitelj, člani zmagovite ekipe in ne nazadnje tudi gledalci, ki bodo kmalu najboljši pokazatelj nadaljnjega razvoja in napredka kluba. Vrhunskega športa namreč ni brez gledalcev, v dvorani Bonifika pa v prihodnje vsaka tekma še ne bo ne finalna ne odločilna. Med novimi cilji je ena glavnih nalog kluba, da izkoristi zmagoviti zalet in h košarki še bolj pritegne domačo mladino. Še vedno namreč drži, da svet stoji na mladih.


Najbolj brano