Primorska Lastovka

Že dolgo, predolgo se ni zgodilo, da bi se košarkarska sezona na Primorskem zavlekla tako globoko v mesec maj. V soboto bosta finale državnega prvenstva sicer začela Olimpija in Krka, obe najtrofejnejši ekipi v obdobju samostojne Slovenije, ki bosta prihodnjo sezono igrali v elitni ligi ABA. Kljub premikom zadnjih let v slovenski klubski košarki in državnih naslovih ekip, ki pred leti za kaj takega ne bi imele niti teoretičnih možnosti, se je spet vse vrnilo h glavnima tekmecema.

Malo je manjkalo, pa bi v velikem finalu proti Olimpiji igrala Sixt Primorska, v tem trenutku edini primorski športni kolektiv, ki lahko igra tako vidno vlogo na slovenskem športnem prizorišču. Mnogi bi skomignili z rameni, češ da je Sixt Primorska regijski kolektiv zgolj po imenu. In da je to projekt, ki je iskal pristan tudi drugod po Sloveniji, a ga je naposled našel v Kopru. Toda dejstva govorijo drugače.

Po dveh sezonah lahko zapišemo, da je nekdanja domžalska Lastovka v Kopru dobila domovinsko pravico.

Po dveh sezonah lahko zapišemo, da je nekdanja domžalska Lastovka (tako je uradno ime nosilca tekmovalnih pravic Primorske) v Kopru dobila domovinsko pravico, ni pa še povsem prepričala vseh. Kar je spričo včasih res že neverjetnih koprskih klubskih zgodb (beri nogomet) tudi razumljivo. V klubu so veliko denarja in energije vložili v promocijo in dvomim, da še kateri slovenski klub tako intenzivno nagovarja svoje in potencialne navijače. V sodelovanju s ŠD Koš so v Sixtu postavili tudi temelje mladinskega pogona, ki naj bi v prihodnje poskrbel, da bo ekipa Primorske vse bolj domače obarvana. V prihodnji sezoni bo - vsaj kar se klubskih barv tiče - zagotovo, saj bo klub namesto oranžne prevzel klasične koprske rumeno-modre barve.

V tej sezoni je vse raslo - od proračuna in obiska do rezultatov, ki pokrovitelje najbolj zanimajo. Novost slovenske košarkarske scene je v svoji drugi sezoni v vitrino pospravila prvi pokalni naslov, blizu je bila uvrstitvi v finale državnega prvenstva in tudi blizu uvrstitvi v elitni dom regionalne košarkarske lige. Slednje je edini pravi neuspeh koprskega kluba, tudi v tem primeru mu je načrte prekrižala Krka.

Ni bilo neopazno, da je bilo v trenerskem štabu in na igrišču v ključnih trenutkih sezone zelo čutiti breme (pre)velikega pritiska. Tudi pri Sixtu se bodo morali sprijazniti, da se da uspeti le na daljši rok. Nogometni Maribor in rokometno Celje to potrjujeta.


Najbolj brano