Primitivci

Četrtkov finale slovenskega nogometnega pokala je po terminu padel med finalna spektakla obeh tekmovanj pod okriljem Uefe. Kdor je vsaj prek TV sprejemnika spremljal sredin finale evropskega pokala med londonskima kluboma, ki ga je v Bakuju Chelsea s 4:1 dobil proti Arsenalu, dan zatem pa slovenski obračun med Olimpijo in Mariborom (2:1 za Ljubljančane), je lahko opazil marsikaj. Kvaliteta na igrišču je itak nesporna, obnašanje navijačev na obeh tekmah pa bi že moralo biti bolj primerljivo. Pa ni. Nogomet je šport, spektakel, v katerem se resda sproščajo tudi nakopičene emocije, vendar je športna Evropa vandalizem (skoraj) izkoreninila. Ostanki tega so tako prisotni samo v kakšnem balkanskem zakotju, kamor po četrtkovem pokalnem finalu očitno sodi tudi Slovenija.

Goreče bakle, metanje rekvizitov na igrišče, prekinjanje tekme in divjanje na tribunah, kjer jih je ne kriva ne dolžna skupila tudi oprema stadiona, so odraz največjega primitivizma, pred katerim si še vedno zatiskajo oči v obeh klubih. Mariborske Vijole so po porazu že vso sezono neprepričljivih državnih prvakov pokazale ves svoj domet, ljubljanskim Green Dragonsom pa se ob zmagoslavju Olimpije vsaj tokrat pač ni bilo treba posebej izpostavljati. Toda gledalci pred TV zasloni so bili lahko še posebej osupli po “strokovnih” komentarjih v studijskem programu s stadiona po tekmi. Nekdanji reprezentant Sašo Udovič, trener Domžal Simon Rožman in dolgoletni televizijski komentator Dejan Obrez so namreč v en glas zatrjevali, da je bil vandalizem na stadionu sestavni del tekme in pač le del navijaške folklore. Tako so opravičevali nekaj, proti čemu se sicer Uefa in nacionalne zveze na stadionih bojujejo že dolgo. Omenjeni gospodje s televizije in odgovorni z Nogometne zveze Slovenije, če morda ne veste: dokler pri divjanjih na stadionih ne bo obveljala ničelna toleranca, bo slovenski nogomet ostal beden. Namesto da bi napredoval, bo v najboljšem primeru še naprej brezizhodno stopical v lastnem blatu.

Dokler pri divjanjih na stadionih ne bo obveljala ničelna toleranca, bo slovenski nogomet ostal beden.

Primitivizem še nikomur ni odpiral vrat napredka. Mora na športnem prizorišču res teči kri, da bi se odgovorni dokončno zdramili? In odgovorni so vsi akterji športne prireditve, kjer se tak vandalizem in primitivizem hranita. Takšnih tekem enostavno ne rabimo!


Najbolj brano