Pretvarjanje pregrešno bogatih

Ker ne bodo pristali na to, da bi povečali davke milijarderjem, onemogočili prelivanje dobičkov multinacionalk v davčne oaze, se odpovedali luksuzu, je tradicionalno zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma, ki se je včeraj začelo v Davosu, zgolj protokolarna zabava sodelujočih. Kdo bo tam, s kom in kaj bo govoril, nas in vso svetovno javnost zanima zato, ker se bo zbrala svetovna elita, najbolj premožni in najbolj uspešni: voditelji največjih bank in finančnih institucij, naftnih in energetskih podjetij, multinacionalk, ob njih pa še politični voditelji držav. Nekaj akademikov, mnenjskih voditeljev in predstavnikov civilne družbe ter naslov foruma Sodelovanje v razdrobljenem svetu daje videz odprtosti in demokratičnosti, a to ne bo spremenilo vtisa, da se pregrešno bogati zgolj pretvarjajo, da skrbijo za boljši jutri našega planeta. Že desetletja se ve, da skrbijo predvsem za boljši jutri sebe in svojih prijateljev, tako osebnih kot poslovnih.

Svetovna elita bo torej do konca tedna iskala rešitve za energetsko in prehransko krizo, nove izzive za gospodarstva in zmanjševanje družbene ranljivosti. Prav je, da izmenja poglede in ideje. Rešitev seveda ne bo našla, a izkupička srečanja vendarle ne gre zanemariti, saj udeleženci s svojim obnašanjem samo poudarjajo nepravičnost sveta, v katerem živimo. Požrešna svetovna elita ima vsako leto več denarja pod palcem, polovica Zemljanov pa še vedno bije boj z revščino, milijarda jih nima dostopa do pitne vode, dve milijardi živita pod pragom družbene revščine ... Na eni strani je odstotek najbogatejših na svetu v zadnjih dveh letih ustvaril skoraj dvakrat več bogastva kot preostalo svetovno prebivalstvo skupaj, drugi najbogatejši človek na svetu Elon Musk pa je v preteklem obdobju družbi plačeval triodstotni davek, kar je nekajkrat manj kot ulična prodajalka v nigerijskem mestu, ki nima strehe nad glavo. To “strukturno neskladje” bi lahko poklicani v Davos razrešili!

Pregrešno bogati se zgolj pretvarjajo, da skrbijo za boljši jutri našega planeta. Že desetletja se ve, da skrbijo predvsem za boljši jutri sebe in svojih prijateljev.

Pa ga ne bodo, kakor tudi ne omejitve izpustov toplogrednih plinov, ki vplivajo na podnebne spremembe, ki se nam dogajajo pred nosom. Ogljični odtis udeležencev je gromozanski, saj večinoma pripotujejo z zasebnimi letali. Tudi edina slovenska udeleženka v Davosu, ki je 614 kilometrov oddaljen od Ljubljane, bo odpotovala z letalom, čeprav je priporočilo okoljevarstvenih organizacij, da ni smiselno uporabljati letalskih prevozov za poti, krajše od 750 kilometrov. Večina drugih udeležencev ravna še manj okoljevarstveno, z razkazovanjem luksuza pa samo provocira navadne Zemljane. Svetovna javnost se je lepih besed in praznih obljub že najedla. Kaj je torej Davos drugega kot odvratna hinavščina?


Preberite še


Najbolj brano