Pretekli nauki za lepšo prihodnost

Iz navijaškega, pa tudi poklicnega zornega kota vselej obstaja določeno obžalovanje, ko se reprezentanca ne uvrsti na evropsko ali svetovno prvenstvo. Nogometno majhna Slovenija se resda ne mora vsakič spogledovati z velikim tekmovanjem, a dejstvo, da smo ga trikrat okusili in mu bili še tolikokrat blizu, nas pred začetkom slehernih kvalifikacij navdaja z upanjem in poletom.

Če pa nov cikel na začetku koledarske pomladi odpreš z domačo zmago nad aktualnimi svetovnimi podprvaki, potem se apetiti razumljivo povečajo. Epilog je znan, slovenske sanje so se že čez nekaj dni razblinile in se septembra v Splitu spremenile v nočno moro. Hrvaški slab začetek pa se je v nedeljo spremenil v srečen konec. Naši južni sosedje bodo čez leto dni v Katarju poskušali še enkrat osrečiti navijaške množice. Pravo presenečenje pa so uprizorili Srbi, ki so v Lizboni šokirali Cristiana Ronalda in soigralce.

Je šlo res za splet okoliščin ali se Slovenija dejansko vrača na nogometno izhodišče, ki ga je imela v razmerju do nekdanjih jugoslovanskih republik takoj po osamosvojitvi?

Portugalci bodo sicer marca prihodnje leto imeli popravni izpit v dodatnih kvalifikacijah, kamor se je prebila tudi Severna Makedonija. Slovenija se s Hrvaško in Srbijo, ki sta že v nekdanji Jugoslaviji napenjali (nogometne) mišice, ne more primerjati, lahko pa se z Makedonci, s katerimi smo se soočili v kvalifikacijah za zadnje evropsko prvenstvo in povlekli krajšo. Najbolj južni nekdanji jugoslovanski republiki, ki se je na svoje prvo veliko tekmovanje uvrstila na osnovi dosežkov v prvi ligi narodov, je takrat pripadlo tretje mesto v skupini. Slovenija je bila četrta, tako kot v pravkar končanih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.

Velja se vprašati, v katerih prvinah so nas Makedonci v zadnjem obdobju prekosili. Je šlo res za splet okoliščin ali se Slovenija vrača na nogometno izhodišče, ki ga je imela v razmerju do nekdanjih jugoslovanskih republik takoj po osamosvojitvi? Dejansko so 90. leta pri nas prinesla nogometni razcvet, ki se je s pisane klubske krajine postopoma ob prelomu tisočletja prenesel na reprezentanco. Prvo krizo, ki je sovpadla s večjimi ali manjšimi težavami Maribora in Olimpije, je slovenski nogomet sorazmerno hitro premostil z dobrim delom v sredinah, kot sta Nova Gorica in Domžale. Sadove je z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo 2010 ubrala tudi reprezentanca.

Časi se v nogometu hitro spreminjajo, igralnih modelov in trenerskih prijemov izpred desetletja ali več ne gre kar prenesti v sedanjost. Nauki iz preteklosti pa ostajajo in so večni, velja jih izkoristiti za lepšo prihodnost.


Preberite še


Najbolj brano