Preteči mora še veliko vode

Če so začetne mesece letošnjega leta zaznamovale debate o višanju cen, pomanjkanju nafte, vojni in vsesplošni svetovni gospodarski negotovosti, si je v drugi polovici leta glavno mesto na vrhu aktualnih tem gotovo priborila voda. Naši kanuisti in kajakašice so vodo spremenili v zlato in srebro, naš gradbeni inženir jo je ujel pod povezovalni pelješki most, najpomembnejšo vlogo pa je ob pomoči gasilcev odigrala v silovitih požarih na Krasu.

Toda še bolj kot njena prisotnost to poletje skrbi njeno pomanjkanje. V Istri so se že skoraj pripravili na najslabši scenarij z zapiranjem pip, kmetje so vsaj deloma obupali nad dobro letino pridelka, Soča se je znižala in segrela do te mere, kot je domačini že dolgo ne pomnijo, če sploh.

Podnebne spremembe so nas prehitele, saj strokovnjaki napovedujejo vse več ekstremnih in nepredvidljivih vremenskih dogodkov.

Najhuje pa je, da letošnje vroče in sušno poletje v prihodnosti ne bo nič posebnega. Podnebne spremembe so očitno prehitele našo skrb za človeško prihodnost, saj vremenski strokovnjaki napovedujejo vse več ekstremnih in nepredvidljivih vremenskih dogodkov. Suš, poplav, toče, pozeb ...

Ne le to. Če se bo globalno segrevanje nadaljevalo, bodo nekateri izjemni dogodki postali pogostejši, verjetnost za dogodke z veliko jakostjo, trajanjem ali krajevnim obsegom, ki jih do sedaj še nismo zabeležili, pa se bo povečala.

A odziv človeštva je mlačen kot poletna deževnica. Čeprav je neprijeten scenarij postal naša resničnost mnogo prej, kot smo si predstavljali in čeprav posledic podnebne krize na 35 stopinjah, ob manjku vode, suhih poljih in od toče okrnjenih pridelkih res ni več možno zanikati. In četudi smo v naši državi, celo v Evropski uniji, pripravljeni narediti korak naprej z varovanjem voda, ali z nasveti o varčevanju vode, energije in drugih osnovnih dobrin.

Te poteze so ob tistih, ki jih še vedno v imenu napredka, dobička in celo udobja dela večina sveta, namreč kapljica v ocean. Kaj namreč pomeni posameznikovo ugašanje luči, tuširanje s hladno vodo, debeli puloverji zaradi manjšega ogrevanja pozimi, v primerjavi z razkošno razsvetljavo in klimatizacijo stadiona ob nogometni tekmi v Katarju. Ali v primerjavi s poleti tisočih praznih letal, ki so ob epidemiji covida letela samo zato, da bi letalski prevozniki zavarovali svoje slote na letališčih. Ali v primerjavi z vztrajanjem DR Konga, da bo revščino prebivalstva postavil pred okoljevarstvo in začel z dražbo za izkoriščanje naftnih in plinskih polj, celo v neokrnjenem pragozdu?

Za voljo do uresničevanja rešitev, ki bodo zavrle podnebne spremembe in zaustavile ekstremne vremenske pojave, bo moralo očitno preteči še veliko vode. Da le ne bo skupaj s človeštvom odnesla tudi modrega planeta.


Preberite še


Najbolj brano