Preobremenjeni ali ne?

Peticijo za spremembo šolskega sistema, ki jo je na spletni strani Pravapeticija.com pred kratkim zagnalo Društvo Svet staršev, je v prvih treh dneh podpisalo 15.000 ljudi. Sklepamo lahko, da so s podpisi pohiteli nezadovoljni starši, preobremenjeni s šolo, šolanjem in šolarji. Potem se je priliv podpisov nekoliko umiril, vseeno pa jih je že več kot 21.000, kar je številka, ki pritegne pozornost.

Preobremenjenost je nekaj, s čimer se skoraj vsakodnevno soočamo vsi, ne samo šolarji in njihovi starši. Izjeme potrjujejo pravilo. In marsikdo je prepričan, da v svetu, ki se danes vrti hitreje kot kdajkoli, nekaj “ne štima”. Ne samo v šolstvu. A vsaka zgodba ima običajno dve plati, in če se vrnemo k naši temi, ali so šolarji danes res tako preobremenjeni?

Preobremenjenost je nekaj, s čimer se skoraj vsakodnevno soočamo vsi, ne samo šolarji in njihovi starši. Izjeme potrjujejo pravilo.

Vsi se s tem ne strinjajo. Če 30 do 40 odstotkov svojega prostega časa namenijo socialnim omrežjem, druženju s telefončkom, tablico ali računalnikom, z napravicami, ki so lahko zelo koristne, a jih mularija in tudi odrasli uporabljajo pretežno za družbi in posamezniku prav nič koristne zadeve, potem - tako strokovnjaki - ne moremo govoriti o preobremenjenosti.

Če otroci vsak dan po pouku dve ali tri ure namenijo buljenju v take in drugačne ekrančke, preden se zvečer skupaj s starši, ki se preutrujeni vrnejo iz službe, lotijo pisanja domačih nalog, kar ne velja za vse, potem jim seveda zmanjka časa za še kaj drugega.

Najbolj hudo je, da jim zaradi tega zmanjka časa za gibanje, za igro in sproščanje v naravi. Vse več je danes otrok, ki pri desetih letih, pa tudi kasneje, ne znajo narediti prevala, ne zmorejo splezati po drogu, vrvi, da o drevesih niti ne govorimo. Ne zmorejo več preteči krajše razdalje. Ob tem bi morali zvoniti alarmi.

Prav zaradi teh novosti v načinu bivanja, preživljanju prostega časa in časa, ki je namenjen obveznostim, je debata o spremembi šolskega sistema na mestu, saj podporniki peticije zahtevajo tudi več gibanja in več športa v šoli. Zato, ker se družba in vse skupaj zadnje čase tako hitro spreminja, da je tisto, kar je bilo včeraj, že svetlobna leta daleč. V tem kontekstu so določene spremembe verjetno nujne. V kakšno smer bodo šle, in koliko bo upoštevana peticija, pa bo pokazal čas.


Najbolj brano