Prag tolerance

Ministrica Simona Kustec je v petek uspešno prestala svojo drugo interpelacijo in z 39 glasovi podpore iz velike dvorane državnega zbora odšla kot “Marija Terezija slovenskega šolstva”. Danes bo opozicija poskušala zrušiti ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. Morda še pred novim letom se bosta pred zakonodajno vejo oblasti branila še notranji minister Aleš Hojs in minister za okolje Andrej Vizjak.

V mandatu trenutne vlade je opozicija vložila že deset interpelacij. Redkokdaj se zgodi, da interpelacija uspe, a če je dobro pripravljena, lahko oslabi ministra in vlado ter jima odstotek za odstotkom jemlje podporo. Koalicija v interpelacijah vedno vidi neupravičeno metanje polen pod noge, ko so vloge obrnjene in je sama v opoziciji, pa počne enako. Takšna je narava stvari.

Bolezen in zlom zdravstva sta neposredni in takojšnji grožnji, pristajanje na vedno nižje standarde v politiki pa postopen proces, kjer se rezultati pokažejo čez čas.

Vseeno pa se v teh nenavadnih časih nekaj spreminja. Če so bile nekoč afere, nečednosti in sporna ravnanja politikov, ki so bili tarče interpelacij, prva novica večernih poročil, so zdaj te teme v senci veliko bolj aktualnega covida-19. Deloma upravičeno, saj smo sredi najhujše (zdravstvene) krize v zgodovini samostojne države. Bolezen in zlom zdravstva sta neposredni in takojšnji grožnji, pristajanje na vedno nižje standarde v politiki pa postopen proces, kjer se rezultati pokažejo čez čas.

Danes se bodo poslanci ukvarjali z ministrom Dikaučičem. Kdo je že to? To je minister za pravosodje, ki je v sodni preiskavi zaradi utaje davkov. Opozicija ga želi razrešiti tudi zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, a se je ta težava prejšnji teden naenkrat rešila.

V prihodnjih mesecih bo prišel na vrsto še Hojs, ki ga ni treba posebej predstavljati. Nanj letijo očitki o ustvarjanju izrednih razmer in policijskem nasilju v državi. Raziskava Ogledalo Slovenije, ki meri zaupanje v različne institucije in poklice, je vrsto let kazala, da ljudje policistom zelo zaupajo, a zdaj se je začel ta odnos krhati. Na tnalu bo še Vizjak, ki ga bremenijo posnetki, na katerih nagovarja k neplačevanju davkov in govori kot prostak, pa tudi domneve o okoriščanju z notranjimi informacijami pri kupovanju Petrolovih delnic.

Korenito se spreminja družbeno dojemanje spornih ravnanj, ki naj bi se jih posluževali interpelirani ministri. Družba, pretirano zaposlena z - denimo - nasprotovanjem peščice staršev samotestiranju učencev, pa tega, da politikom tolerira vedno več, niti ne opazi.


Preberite še


Najbolj brano