Položnice še pridejo

Nihče ne ve, kakšne bodo ekonomske razmere po koncu epidemije. Po prvem valu je bilo okrevanje hitrejše in temeljitejše, kot so ga napovedali analitiki, in statistika o bruto domačem proizvodu v tretjem četrtletju 2020 sploh ni bila slaba. Vprašanje je, ali se bo oblika črke V ponovila po drugem valu. Pa tudi: makroekonomska slika je eno, realne in specifične težave pa se na grafih pogosto ne pokažejo.

Za gospodinjske proračune je bilo v zadnjem obdobju kar nekaj slabih novic. Dvig minimalne plače so v številnih dejavnostih prenesli na končnega uporabnika. Marsikje so se povišale cene vrtcev, v Idriji so prav v teh dneh povišali cene komunalnih storitev, nekaj podobnega se morda že januarja obeta v občinah na Goriškem. Ukrepi, s katerimi vlada, in tudi občine, blažijo posledice epidemije, bodo ugasnili, višji zneski na položnicah pa bodo ostali. In v marsikaterem gospodinjstvu tudi nižji zneski na plačilnih listah.

Pomembno je, da se ne uresniči tveganje, ki ga Primorci dobro poznamo. Da pomoč ne ugasne, ko se zaprejo medijski žarometi.

Svetniki, ki so v minulih mesecih kjerkoli na Primorskem dvignili roke za višje cene, se seveda zavedajo, da njihova odločitev ni popularna in ni občanom prijazna. Ampak tudi občinskemu gospodinjskemu izračunu v večini lokalnih skupnosti ne kaže ne vem kako dobro. Sicer je dvig povprečnine za leti 2021 in 2022 pomemben, a 35 evrov na prebivalca več ne more v celoti nadomestiti izpada, denimo, koncesijske dajatve iz igralništva in turistične takse. Ter morda ne bo dovolj za odziv na nove potrebe najšibkejših socialnih skupin. Potrebnih bo več sredstev za subvencioniranje vrtcev, storitev pomoči na domu, bivanja v domovih. Šolski skladi bodo potrebovali pomoč za sofinanciranje šol v naravi in drugih dejavnosti, najemniki neprofitnih stanovanj ne bodo zmogli najemnin. In tako naprej.

Kruta matematika prav gotovo čaka tudi vlado in vsekakor tudi Evropsko komisijo. Milijarde v paketih za pomoč in okrevanje zvenijo dobro, a imajo svoje posledice, ki se ne bodo pokazale jutri ali pojutrišnjem. Covid -19 je torej našo potrpežljivost, prilagodljivost in upornost šele začel preizkušati. Pomembno je, da se ne uresniči tveganje, ki ga Primorci dobro poznamo iz izkušenj s potresi in drugimi naravnimi katastrofami. Da torej pomoč ne ugasne, ko se zaprejo medijski žarometi.


Preberite še


Najbolj brano