Poletna vročina in navijaška vročica

Športno ozračje se še kar segreva, pa ne zaradi sončne pripeke in poletnih temperatur, ki so že junija poskrbele za nekaj rekordnih mejnikov. Navijaških strasti tudi tekmovalne prekinitve in omejitve, povezane z nepredvidljivim virusom , ki je v preteklih dveh letih posegel v ustaljene življenjske tirnice, niso povsem ohladile. Nemara so jih le začasno pomirile, a je pravi vzgib dovolj, da se v dobrem pomenu besede spet razvnamejo in povežejo s prijetnimi spomini.

Osvojitev naslova evropskega prvaka slovenskih košarkarjev pred petimi leti niti ni tako oddaljena, zato še vedno sproži navijaška čustva in vznesenost. Prvo potrditev je prinesla prijateljska tekma z Italijo pred slabim tednom dni v Trstu, z novim dokazom pa je postregel sinočnji dvoboj kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Stožicah s Hrvaško.

Navijaških strasti tudi tekmovalne prekinitve in omejitve, povezane z nepredvidljivim virusom , ki je v preteklih dveh letih posegel v ustaljene življenjske tirnice, niso povsem ohladile.

Za ogromno pozornost javnosti pa tokrat ni bil zaslužen (le) pregovorni sosedski naboj, pač pa navzočnost športnih asov ali kar svetovnih fenomenov. V to kategorijo gotovo sodi Luka Dončić, ko pa je po petih letih reprezentančni dres spet oblekel Goran Dragić, je bilo to najboljše povabilo slovenskim navijačem na tekmo v Stožice, za katero se je že pred časom iskala vstopnica več. Naveza D&D je spet povezala navijaške vrste. Sinoči so enotno stiskale pesti za košarkarja, ki sta ustvarila zvezdniški status tudi čez lužo.

Severnoameriška liga NBA ima v košarki podobno globalen odmev kot kolesarska dirka po Franciji. O njeni priljubljenosti pričajo že prizori iz Köbenhavna, ki potrjuje status kolesarske prestolnice. V teh dneh tudi po zaslugi Toura, ki se začenja na severu. Na danskih cestah se konec tedna obeta kolesarski praznik, ki se bo potem s čezmejnima izletoma v Belgijo in Švico nadaljeval in končal v Franciji. Pozorno ga bodo pospremili tudi slovenski privrženci, ki so se že dodobra ogreli ob spremljanju dirk po Italiji in Sloveniji.

Primorski pečat bo Touru letos vtisnil Idrijčan Jan Tratnik, lep čas ga je tudi kolesar iz Vipavske doline Kristijan Koren. Oba imata skupino zvestih privržencev, glavno navijaško vprašanje pred današnjim startom 109. izvedbe pa je: Tadej Pogačar ali Primož Roglič? Tu je (kolesarska) Slovenija razdeljena od dramatičnega razpleta na dirki po Franciji pred dvema letoma.

Slavljenec pa bo 24. julija na Elizejskih poljanah samo eden. Precej verjetno je, da bo še tretjič zapored prišel iz Slovenije, ki ima na Touru prvega in drugega kolesarja svetovne lestvice. Uživajmo.


Preberite še


Najbolj brano