Po ruski invaziji Evropa ni več ista

Danes, ko mineva en mesec od vdora ruskih oboroženih sil na sosednjo neodvisno državo, nam je že jasno, da Evropa ne bo več takšna, kot smo jo poznali in živeli pred tem dogodkom. Podobno kot so teroristični napadi na ZDA 11. septembra 2001 spremenili svet in življenjske navade slehernika, bo tudi divjanje ruskega orožja po ukrajinskih mestih za vedno spremenilo našo zavest o evropski celini kot oazi miru, blaginje in sožitja. Saj je na obrobju našega kontinenta vedno prihajalo do konfliktov in nasilja, a vendar smo mir jemali kot nekaj samoumevnega.

V zadnjem mesecu pa se ukvarjamo s tem, ali ne bo v trgovinah zmanjkalo moke, ali bo bencin v kratkem dosegel dvakratno ceno, ali in kje sploh imamo najbližje zaklonišče. Toda kako pravzaprav končati vojno, v kateri bo težko kdo izšel kot zmagovalec? Ruski vojaški stroj je namreč zastal na ukrajinski ravnici, svojih ciljev ni dosegel, obleganje mest na srednjeveški način pa ne more trajati večno. Rusija niti ne premore tolikšnega števila vojakov, da bi lahko obvladovala oziroma okupirala Ukrajino. Prav tako po takšnem razdejanju ne more računati, da bo v ukrajinski eliti našla domačega izdajalca za vazala v Kijevu. Putin je z avanturo v Ukrajini zakockal ambicijo Rusije, da postane svetovna velesila, tudi gospodarsko in finančno ugledna država. Po drugi strani izolacija in sankcije počasi načenjajo rusko gospodarstvo, ob tem pa tudi samozavest ruske elite, ki je že okusila globalni prestiž. Oligarhi so čez noč izgubili svoje igračke, s katerimi so se postavljali na Zahodu, kakovost njihovega življenja pa se je bistveno poslabšala. Ne predstavljajo si zamrznitve konflikta po vzoru Pridnestrja (v Moldaviji) ali Abhazije (v Gruziji), saj bi to pomenilo, da bi bili zaradi sankcij odrezani od Zahoda.

Putin je z avanturo v Ukrajini zakockal ambicijo Rusije, da postane svetovna velesila, tudi gospodarsko in finančno ugledna država.

Za končanje pobijanja bodo potrebna pogajanja, ki se, če izvzamemo usklajevanje humanitarnih koridorjev in izmenjavo ujetnikov, še niso prav začela. Kaj so pripravljeni Ukrajinci prepustiti Rusom, na kakšen način se bo Putin odkupil svetu za svoje zločine, da ga ne bodo privedli pred mednarodno sodišče, in kako bo Rusija plačala (zgolj) materialno škodo, ki jo je povzročila Ukrajini, bodo glavna vprašanja za pogajalce.

Ne glede na razplet pa bo prav Evropa velik poraženec te krize. Poleg begunskega bremena bo morala nositi breme gospodarskih sankcij, dražjih energentov, najvišja cena pa bo povečanje izdatkov za obrambo, predvsem pa zavedanje, da imamo nedaleč stran ranjenega medveda, ki v smrtnem krču maha naokrog. In takšni so najbolj nevarni.


Preberite še


Najbolj brano