Pečat korona generacije

Lepo je v naši domovini biti mlad, so prepevale generacije naših prednikov, zdaj pa je videti, da je koronavirus tudi to postavil na glavo.

Maturante že drugi dan po prvomajskih počitnicah čaka maturitetni esej iz materinščine, devetošolce in šestošolce nacionalno preverjanje znanja slovenščine. Kako bodo dan prej na srednjih šolah organizirali pouk, da bi četrtošolcem preprečili rizične stike, še ni jasno, na srednjih in osnovnih šolah z ministrstva za izobraževanje čakajo tudi na dodatna pojasnila glede samotestiranja učencev. Da bi bili maturantje v tem obdobju okužbi čim manj izpostavljeni, se jih bo nekaj na predlog vlade cepilo s cepivom, ki ga mnogi odklanjajo (AstraZeneca), menda ta petek. Če bodo v času izpitov v karanteni, naj bi se najprej s PCR testom prepričali, da niso okuženi, če pa se bo izkazalo, da so, se bodo udeležili jesenskih rokov, ki jih bodo upoštevali kot spomladanske, in temu se bodo, kot zdaj zagotavljajo, prilagodili tudi na fakultetah.

Je vztrajanje na ustaljenih tirnicah mature in šolskega leta več vredno kot zdrav razvoj in sreča otrok in mladostnikov?

Koliko neznank, če-jev in naj bi-jev so naprtili mladostnikom, zlasti 17.803 maturantom, ki so po današnjih ugotovitvah ministrice Simone Kustec dokazali, da so zreli, čeprav so bili še pred nekaj tedni na protestih pred zaprtimi šolami neodgovorni. Direktor državnega izpitnega centra Darko Zupanc pravi, da je matura že več kot 25 let zelo podrobno organizirana, pa vendar se lahko vprašamo, ali jim maturitetnih datumov res niso prestavili, da jim ne bi vnesli še več negotovosti. Negotovosti, nerazumevanja in predvsem neenakosti v pol leta trajajočem pouku na daljavo (če ne upoštevamo dveh mesecev in pol lani spomladi) so imeli preveč, tako najmlajši, ki sami niso znali uporabljati računalnika, kot starejši, ki so si formule pri matematiki, fiziki, kemiji včasih napačno razlagali. To jih bo stalo dobrih ocen, te jih bodo prikrajšale za vpis za želeno srednjo šolo - podobno kot maturante na fakultete.

Šolske programe so jim tako natrpali, da so do lani težko razumeli novo snov, če so zboleli za več kot en teden, zdaj pa naj bi jim bilo vse jasno. Je vztrajanje na ustaljenih tirnicah mature in šolskega leta več vredno kot zdrav razvoj in sreča otrok in mladostnikov? Ali jim ne bi zmanjšali škode, če bi jim omogočili, da ponavljajo razred oziroma letnik, in bi jih odtegnili od računalnikov z dodatnimi urami športa?


Preberite še


Najbolj brano