”Odmrznimo” že mlade

Vrtčevski otroci, šolarji, dijaki in študentje so zaradi epidemije ostali “zamrznjeni” v lanskem februarju. Kar je še posebej hudo za najmlajše, kjer se razvojni čas še meri v tednih in mesecih, saj so ti tedni in meseci zanje za vedno izgubljeni.

Hudo pa je tudi za vse tiste, ki so v preteklem letu prešli iz enega sklopa izobraževanja v drugega. Kar ponavadi prinese nova poznanstva, prijateljstva, celo življenjske partnerje. Lani so bile mlade generacije za vse to prikrajšane. Štiriletniki za vrstniško tekmovalnost za isto igračo ali pozornost vzgojiteljice, prvošolčki za nove prijatelje, prvi letniki srednjih šol za druženja v novih krogih, bruci za spoznavne žure ... Vsi so za povrh ostali prikrajšani še za druženje pri zunajšolskih dejavnostih, za napredovanje na glasbenem področju, pri raziskovanju, v plesu, športu ...

Če je pri 50-letniku eno leto podobno letu prej in enemu kasneje, je pri štiriletniku in 15-letniku vsako izgubljeno leto izgubljeno za vedno.

Če je pri 50-letnikih eno leto pač podobno enemu prej in enemu kasneje, je pri štiriletniku in tudi pri 15-letniku vse drugače. Tam je vsako izgubljeno leto izgubljeno za vedno. Prilagajanja vrstnikom se ne da učiti doma, odcepljanje adolescentov od staršev je v objemu doma nemogoče. To so vidiki, ki so jih pediatri ob koncu leta povzeli kot zaznavanje “več čustvenih težav, težav s spanjem, motivacijo, tudi samopoškodovalnega vedenja, motenj hranjenja”.

Če je prehod v novo leto čas zaobljub in sprememb na bolje, imamo letos res veliko razlogov, da to storimo. Najprej so tu starostniki zunaj domov upokojencev, do katerih cepivo še ni prišlo, nato vsi nekoliko mlajši, med katerimi covid tudi še kosi s smrtjo, jim hromi pljuča, jih polaga v posteljo, odteguje od dela. In nato so, ne na koncu, vsi ti mladi, za katere je vsak dan brez vrtca, šole in fakultete izgubljen za vedno.

To so razlogi, da rojstnodnevno zabavo za 50 let preložimo za leto ali pet let, da res dosledno nosimo masko, da se gremo testirat, če sumimo, da smo okuženi ali da smo bili v stiku z okuženim, saj so testiranja na voljo povsod. In da o koristih cepljenja prisluhnemo stroki, ne pa influencerjem in družbenim omrežjem.

Le tako - in samo s tem, kar je pravzaprav zelo malo - bomo ustavili smrtni davek covida in končno “odmrznili” mlade, da bodo lahko zaživeli vsak dan tako, kot je zanje razvojno prav.


Preberite še


Najbolj brano