Od praznine do zlatega sija

Glede na vse temne oblake, ki so se nakopičili prvi teden svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici, je zaključek minil v svetlih barvnih odtenkih. Zlatih!

Po tekmovalni plati so tri odličja, od tega celo dve zlati, boljši izkupiček od realnih pričakovanj, ki končnemu obračunu prvenstva doda povsem drugačno oznako. Slabši obisk in pretirane cene so bile potisnjeni v ozadje, zaključek je bil za prireditelje naravnost fantastičen.

Konec minulega tedna se je slika obrnila, ko sta zlati odličji Planici kar naenkrat nadeli drugačno podobo. Zajc je bil v Planici najprej izobčen, v Planico se je vrnil po zmago.

Najprej se je začelo zapletati s trajnostno zavezo s parkirišči na zaščitenem območju, potem so javnost razvnemali posnetki bolj kot ne samevajočega središča Kranjske Gore in zevajoča praznina ob tekmovališčih, posebej pod skakalnicami. Konec minulega tedna se je slika obrnila, ko sta zlati odličji Timija Zajca in skakalne ekipe Planici kar naenkrat nadeli drugačno podobo.

Zmagati “na svoji zemlji” na svetovnem prvenstvu ni kar tako. Eden največjih slovenskih skakalnih talentov zadnjih let, Timi Zajc, je opravil pot od Planice do Planice. Leta 2020 je po razvpitem sporu s trenerjem postal grdi raček, odstranjen iz reprezentance. Na trenerski položaj je stopil Roberta Hrgota. Zajc je bil v Planici najprej izobčen, v Planico se je zdaj vrnil po zmago. Njegova žrtev se je izkazala za dolgoročno koristno. V svetovnem pokalu je tekmovalno nihal, na SP pa je konec tedna na veliki skakalnici ohranil zbranost in mirnost pri treh skokih zapored - najprej v kvalifikacijah in nato še na obeh tekmovalnih za zlato odličje na veliki skakalnici, tisto najbolj čislano, ki te za vedno zapiše v zgodovino. Z njim je dal zagon in energijo sotekmovalcem, ki so naslednji večer presenetljivo ponovili vajo. Obenem je bila Planica za sklepni konec tedna že bolj podobna prazniku, ki ga zna prirediti, s številčnejšim obiskom in končno - simbolično - tudi s soncem obsijanim Tamarjem.

Kako se bo prvenstvo finančno izšlo, bo treba počakati še nekaj časa, kajti sledijo še pogajanja z dobavitelji, a prireditelji pričakujejo, da se bo končalo s pozitivno ničlo in novo izkušnjo, ki kljub delnem grenkemu priokusu ne bo vzela ambicij, da bi v naše kraje še pripeljali veliko tekmovanje.

Po tekmovalni plati je pričakovano prevladala Norveška, slovenski izkupiček je na koncu več kot zadovoljil. Najbolj pod pričakovanji so bile skakalke, ki so se soočale z boleznimi in poškodbami, pa tudi s slabšim vzdušjem znotraj ekipe, in nobeno presenečenje ne bo, če bo konec sezone prišlo do menjave trenerja. Nordijski kombinatorci so daleč od oči javnosti in najboljših, v tekih je po dolgem času zmanjkala vrhunska tekmovalka.


Preberite še


Najbolj brano