Od bele nesreče do katastrofe

Tisti, ki smo živeli v Jugoslaviji, se spominjamo rednih zapletov ob žetvi v Vojvodini. Ko je bila letina slaba, je bila to naravna nesreča, ko je bila obilna, pa je bila katastrofa, ker je zaradi slabe organizacije in nepremišljenih ekonomskih ukrepov precej letine ostalo na poljih.

Sedaj se nam v zimskem turizmu dogaja nekaj podobnega. Lanska topla in suha zima je žičničarje prizadela kot naravna nesreča, letošnja kombinacija omejitev zaradi novega koronavirusa in praznih smučišč (kljub obilici snega!) pa bo povzročila v tej panogi katastrofo. Slovenska vlada pri ustvarjanju pogojev za vsaj minimalno delo smučarskega turizma ubira pota, ki jih državljani težko razumemo.

“Smučišča bodo z vstopnico v obliki 24 ur starega covid testa ostala prazna. Takšne neumnosti niso naredili nikjer drugje.”

Najprej je pred božičem za nekaj dni odprla smučišča, po tem jih je čez praznike zaprla, nato pa je spet dovolila njihov obisk, a le s predložitvijo največ 24 ur starega negativnega testa na covid-19. Sočasno je dovolila odprtje dvoran, fitnesov in frizerskih salonov, kjer pa test ni potreben. Že po nekaj dneh je jasno, da bodo smučišča z vstopnico v obliki 24 ur starega testa ostala prazna. Takšne neumnosti niso naredili nikjer v Evropi!

V Avstriji smučišča za domače goste (ob zaprtih hotelih in gostiščih) od 24. decembra dokaj običajno obratujejo. Na Koroški Osojščici, na primer, obvezno FFP2 masko za vstop na gondolo lahko kupite pod smučiščem na avtomatu. Na sedežnicah zadoščajo kirurške maske. Smučanje je vendarle dejavnost na prostem in je za okužbo manj nevarno kot sleherno zbiranje ljudi v zaprtih prostorih - vključno z živilskimi trgovinami in podjetji! Je rekreacija, koristna za zdravje, in dejavnost, ki manj razvitim gorskim krajem prinaša zaslužek. Strokovnjaki so izračunali, da evro vložen v žičničarstvo, prinaša še sedem evrov ekonomskih učinkov v turističnih krajih pod smučišči.

V Sloveniji smo se zimski turistični žetvi očitno odrekli, dejansko pa je vlada z ukrepi tudi ukinila smučarski šport mladih. Tudi tega niso naredili nikjer v Evropi! V Italiji smučišč res niso odprli za javnost - in morda jih celo ne bodo - vendar pa od sredine decembra omogočajo vadbeni proces vsem registriranih tekmovalcem od 6. leta starosti ter njihovim trenerjem ter spremljevalcem. Tudi to so bodoči turisti - in že danes jih ni malo!


Preberite še


Najbolj brano