O inovacijah in odpadkih

Želim si živeti v prostoru, ki je poln upanja in pozitivne energije. Sem ponosna podpornica tistih, ki svet spreminjajo na bolje. Tako je v nagovoru primorskih gospodarstvenikov, predvsem pa inovatorjev in inovatoric, ki jim je, vsaj tistim, ki so se okitili z zlatom, kasneje podelila tudi priznanja, povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Letošnja bera prijavljenih inovacij severnoprimorskih podjetij je bila rekordna. Inovacijam, ki so pregovorno rezervirana za visokotehnološka podjetja, so se pridružile tudi nekatere z drugih področij. Tako je na primer srebrno priznanje prejela tudi družba Mlinotest za izvirno idejo prvega slovenskega festivala testenin Pašta fešta, ki je minulo soboto potekal v Ajdovščini, in to - mimogrede, ali pa ne - brez uporabe plastike za enkratno uporabo.

Tudi inovativnost ne pomaga veliko, če nimaš več čistega in zdravega okolja, v katerem te inovacije udejanjiti.

Največ priznanj so še vedno “pobasali” inovatorji na področju visoke tehnologije in avtomobilske industrije. Ta je trenutno v krču, kar vpliva tudi na pomembne severnoprimorske dobavitelje. V času, ko še ni povsem jasno, kateri je res pravi recept za bodoče načine premikanja od točke a do točke b, ki se bodo v nekaj letih, tako pravijo strokovnjaki, dramatično spremenili, so inovacije potrebne tako na področju poslavljajočih se motorjev z notranjem izgorevanjem, kot tudi na področju električnih motorjev in elektro mobilnosti.

Tudi pri tej je treba odgovoriti še na številna vprašanja in najti vrsto bolj učinkovitih rešitev. Trenutno marsikdo meni, da bi ta nov trend pomenil povečano rabo omejenih virov za proizvodnjo baterij in drugih komponent, napajanje ipd. in s tem dodatno siromašenje in onesnaževanje, pa čeprav so končni izdelki na cestah okolju res bolj prijazni.

Pred podelitvijo nagrad inovatorjem je potekal tudi gospodarski forum z naslovom Ravnanje z odpadki. Vse več je podjetij, v katerih razumejo, da je to pomembna tema, kar je spodbudno, ker tudi inovativnost ne pomaga veliko, če nimaš več čistega in zdravega okolja, polnega upanja in pozitivne energije, v katerem te inovacije udejanjiti. Mladi vse glasneje zahtevajo, da mora postati skrb za zdravo okolje prioriteta, in imajo prav. Dolgoročno je to zagotovo bolj pomembno od kratkoročnega preseganja letnega plana za vsako ceno.


Najbolj brano