Novo geslo je povezovanje

Ko so leta 1994 in nato občasno še kasneje “razpadale” nekdanje velike občine in so nastajale nove, se je zdelo, da smo v Sloveniji priča trendu “vsaka vas svojo občino”. Za marsikateri kraj, ki se je počutil zapostavljen, je pomenilo, da bodo gospodarji na svojem, da bodo sami odločali o svoji usodi. Marsikdo pa ni videl ali hotel videti drugega dela enačbe - da bo moral vsak sam poskrbeti za delovanje uprav in ostalih služb, posledično so marsikje določene službe podhranjene ali jih celo nimajo. Na slabšem pa so bile tudi nekdanje večje občine.

Država zato finančno spodbuja ustanavljanje medobčinskih uprav, v okviru katerih si več občin deli redarje, inšpektorje in sorodne službe. Zdaj je kriterije zaostrila, saj bodo denar dobile le tiste, ki bodo združevale vsaj tri občine, več nalog, kot bodo opravljale, več bodo dobile. Tudi to je eden od razlogov, da novo upravo te vrste ustanavljajo Novogoričani, Ajdovci in Brici, ki si obetajo ne le več in boljše storitve, ampak v prihodnosti tudi dodajanje novih nalog in predvsem tesnejše sodelovanje.

Os Ajdovščina - Nova Gorica bi lahko v prihodnosti postala nastavek za vzpostavitev močne regije.

Prav slednje je očitno novo geslo. Če so Novogoričani in Ajdovci še ne tako daleč v preteklosti bili bolj kot tekmeci in manj kot partnerji, se zdi, da iščejo stične točke in črtajo skupno prihodnost v sodelovanju. Že nekaj časa nastavljajo skupni zavod za turizem, zdaj je na vrsti medobčinska uprava, župana se pogovarjata, kako mesti in kraje med njima ponovno povezati z železnico ... Os Ajdovščina - Nova Gorica bi lahko postala nastavek za vzpostavitev močne regije, sploh če bi še nadgrajevali sodelovanje in bi se jima postopoma na različnih področjih pridruževale še sosednje oziroma bližnje občine.

Zdi se, da potihem država cilja na to; da s finančno podporo spodbuja čim več občin k povezovanju na čim več področjih. Tista država, v kateri se je ustanovilo 212 občin, večina katerih se ne more preživljati sama, in ki še vedno nima regij, ki bi jih povezovale. Ker jih še dolgo ne bo, se zdi, da je povezovanje od spodaj edini način, da se preseže vrtičkarstvo zadnjih dveh desetletij. Ne le s političnimi telesi, kot je svet regije, pač pa tudi na ravni operativnih zadev, kot so skupni zavodi, redarji, inšpektorji, skupne službe za okolje, urbanizem in podobno. Meje, tudi občinske, so ovira in ne spodbuda za razvoj.


Preberite še


Najbolj brano