Nogometna juha ostaja brez soli

Nadaljevanje nemške bundeslige nam je pretekli konec tedna nazorno pokazalo novo nogometno stvarnost v času koronavirusa. Žoga se je po dvomesečnem tekmovalnem premoru spet zavrtela, a brez gledalcev. Valovanje množic in navijaški naboj na tribunah sta izostala, posledično so bile okrnjene predstave glavnih akterjev na zelenici, kjer so se zaščitnemu protokolu morali prilagoditi tudi nekateri vedenjski vzorci nogometašev.

Sleherna novost ali sprememba sprožata različne odzive, kar še toliko bolj velja za najpomembnejšo postransko stvar na svetu. Sodobni nogomet je tradicionalni šport, ki je bil v dobrih 100 letih deležen razmeroma malo sprememb v pravilih igre. Lahko bi rekli, da je šlo za evolucijo, ki je sledila igrivosti in dinamiki nogometa.

Valovanje množic in navijaški naboj na tribunah sta izostala, posledično so bile okrnjene predstave glavnih akterjev.

Nemara še najbolj korenit poseg v dogajanje predstavlja sodniška video asistenca. VAR bi lahko označili za tehnološko revolucijo, čeprav je v resnici tudi ta pripomoček neizbežen del nogometne evolucije. O njegovi (ne)pogrešljivosti se sicer še vedno krešejo mnenja, a dejstvo je, da ga bomo v eni od naslednjih sezon spremljali tudi na slovenskih prvoligaških zelenicah. Koronavirus sicer utegne ta proces upočasniti, dejstvo pa je, da nevidnemu tekmecu niti najsodobnejša tehnologija ta čas ne more do živega.

Lahko ga le zajezi ali omeji. Tudi v športu, ki se bo do nadaljnjega moral prilagoditi posebnim ukrepom. Mednje sodijo tudi tekme za zaprtimi vrati. Resda so svet z digitalizacijo preplavili športni prenosi in se vsaj najodmevnejša tekmovanja razvijajo na podlagi televizijskih pravic, a prav ogledi mednarodnih derbijev iz domačega naslanjača so nas prepričali, da so tekme brez gledalcev kot juha brez soli.

Na italijanskem obračunu Juventusa in Interja, ki je bil za zaprtimi vrati odigran tik pred razglasitvijo epidemije, in sobotni porurski klasiki med Borussio in Schalkejem sicer ni manjkalo domiselnih potez in lepih zadetkov, a nogometna slika ni bila popolna. Zanjo bi poskrbelo dobrih 80.000 gledalcev, ki bi v običajnih okoliščinah napolnili stadion v Dortmundu. V prvi slovenski ligi se jih je pred prekinitvijo sezone zbralo nekaj več kot dvakrat toliko na 125 tekmah, a bistvo zgodbe je drugje. Nogomet in šport se igrata (tudi) za gledalce. Ne le televizijske.


Preberite še


Najbolj brano