Nogomet uspeva tudi v puščavi

Resda je za nami komaj teden dni 22. svetovnega prvenstva (SP) v nogometu in morajo v Katarju še spraviti pod streho drugi krog predtekmovanja, a je prvi mundial v arabskem svetu že dvignil precej (puščavskega) prahu. Zlasti na stari celini. Kratenje človekovih pravic je bilo, še preden se je žoga zavrtela, medijska tema številka ena v Evropi. Dejansko so za najdražje SP vseh časov najvišjo ceno plačali tuji delavci, ki so v življenjsko nevarnih okoliščinah gradili razkošne stadione in pripadajočo infrastrukturo.

Kar 150 milijard dolarjev, torej desetkrat več kot SP pred štirimi leti v Rusiji, naj bi stal mundial v Katarju. Kakšno so dejanske številke, je težko oceniti, takšne in podobne vsote pa so za navadne smrtnike nepredstavljive. S katarskega zornega kota je SP gotovo vredno tega denarja, pa čeprav je domača reprezentanca kot prva na 22. mundialu že po dveh tekmah izgubila vse možnosti za napredovanje v izločilne boje.

Sloveniji se sicer ni uspelo uvrstiti na SP, a brez skrbi, žoga se bo jutri zavrtela tudi pri nas in imeli bomo možnost demokratične izbire: med državnim in svetovnim prvenstvom.

Gostitelji torej ne bodo deležni športnega uspeha, a bo SP v nogometu gotovo doseglo druge učinke. Eden je gotovo prestiž v svetu, a tudi med večjimi ali vplivnejšimi arabskimi sosedami. Drugi je promocija, ki ga prinaša najpomembnejša postranska stvar na svetu. Tudi slaba reklama je lahko dobra. Katarci se tega dobro zavedajo, na prihod mundiala se pripravljajo od začetka 21. stoletja, ko so z različnimi športnimi prireditvami začrtali teren za največji športni dogodek, ki je primerljiv le še s poletnimi olimpijskimi igrami. Hkrati se je začelo zavzeto lobiranje pri mednarodni nogometni zvezi, ki je imela očitno posluh za katarske ponudbe. Tudi nespodobne.

Veljaki Fife se konec leta 2010 niso preveč spraševali, kako bo videti SP v državi, ki je po površini velika za pol Slovenije, a ima po zaslugi naravnih bogastev, predvsem zemeljskega plina, več, kot imajo veliki. Potem so se spomnili, da poleti v arabski puščavi, ko temperature dosežejo vrelišče, ne bi bilo smotrno izpeljati mundiala. Hitro so našli kompromisno rešitev in ga precedenčno umestili v novembrsko-decembrski termin. Za ostalo poskrbijo turbo klimatske naprave, ki jih dosledno uporabljajo v Katarju. Z denarjem se da kupiti in postoriti marsikaj, tudi v nogometu, in zapletenim geopolitičnim razmeram navkljub.

Katarci le zlepa ali zgrda izkoriščajo svoje primerjalne prednosti, Evropejci pa sodelujemo v igri. Sloveniji se sicer ni uspelo uvrstiti na SP, a brez skrbi, žoga se bo jutri znova zavrtela tudi pri nas in imeli bomo možnost demokratične izbire: med državnim in svetovnim prvenstvom.


Preberite še


Najbolj brano