Ni bencina in dizla, ni panike

Nekaj predapokaliptičnega je bilo v prizorih kolon avtomobilov pred bencinskimi črpalkami, ki so še prodajale gorivo, in v napisih “Ni goriva, No Fuel” pred tistimi, ki ga pred napovedano današnjo podražitvijo cen goriva niso imele več. Ker ga je zaradi navala potrošnikov zmanjkalo. Seveda so imeli nekateri, ki so skušali v soboto, v nedeljo ali včeraj 'tankati', pa ni šlo, rezervoarje tudi res prazne, a zagotovo je bilo veliko takih, ki jih je k temu vodila gola potrošniška logika - za storitev, dobrino porabiti čim manj. Na to struno igrajo vse akcije, vsi popusti. In mi padamo na to. Mirno ali manj mirno bomo čakali eno uro v vrsti za dotočiti pol tanka bencina, da bi s tem prišparali nekaj evrov, zvečer pa bomo po rekreaciji tekmovali v tem, kdo bo dal za rundo, se izprsil in zapravil dvajsetaka. Kar je tudi prav, a potem ne bodi tečen zaradi kolone in ne teži drugim; minule dni je namreč na bencinskih servisih prihajalo tudi do nestrpnosti.

V potrošniški družbi, ki smo jo ustvarili, smo vajeni imeti vse takoj, ne poznamo in ne priznavamo več počasnosti, umirjenosti, razumevanja. Če ni takoj pijače, ki smo jo naročili, je problem, če se pri blagajni v trgovini kdo preveč obotavlja, zavijamo z očmi, če tip pred tabo ob zeleni luči na semaforju še malo postoji, ga spodbudiš s trobljo, ker se ti mudi v službo, služit denar za nekoga drugega v zameno za plačo, s katero si lahko privoščiš vedno manj, zato greš tudi čakat v vrsto, da prišparaš pri bencinu. Ja, začaran krog je to, iz katerega se bo težko izvleči.

To ni nobena drama, ampak le blago opozorilo na to, kaj nas čaka, ker ta barka, ki ji lahko na splošno rečemo moderna družba, že nekaj časa pošilja signale, da se je začel proces potapljanja.

A če se vrnemo k bencinu in dizlu, to ni nobena drama, ampak le blago opozorilo na to, kaj nas čaka, ker ta barka, ki ji lahko na splošno rečemo moderna družba, že nekaj časa pošilja signale, da se je začel proces potapljanja. Mi pa kljub opozorilom še vedno kupujemo tretji ali četrti avtomobil na družino, otrok pri petih letih mora imeti iphone, vsi bi z letalom nekam na dopust in vsi bi imeli bazen in žar na vrtu. Nismo še dojeli, da v nedogled tako ne bo šlo. Hudo je, ker bodo posledice tega potrošniškega razvrata čutili naši potomci, ki so gor rasli v izobilju in bodo morali brez izkušenj, kako je živeti z manj, zatiskati 'pipce'. In to ne le 'pipce' bencina in dizla, ampak vsakršne, tudi vodne. Ker to prihaja. Z višjimi cenami bo bencina in dizla verjetno spet dovolj, a po virusu, ki še ni rekel zadnje, vojni v bližini, ki še divja, suši, ki je vse bolj tu in zdaj, rasti cen energentov in surovin, inflaciji ... se nam brez nekih res korenitih sprememb v načinu življenja ne obeta nič dobrega.


Preberite še


Najbolj brano