Nespodobno Karlovo vabilo

Kot smo lahko spremljali, ima obrambni minister Karl Erjavec smisel za politični šov tudi takrat, ko je situacija zelo resna. In ko gre tudi za mednarodni ugled države.

Ne toliko z ugledom kot z mednarodnimi obveznostmi ima Erjavec opraviti tudi, ko gre za naše osrednje vojaško vadišče. Vendar pa predvsem lokalni skupnosti tukaj volje za “šov” zmanjkuje. Gre namreč za že tolikokrat izpostavljeno vprašanje vplivov vojaške dejavnosti na okolje, vire pitne vode in zdravje ljudi ter vprašanje, čemu naj bi politika dolgoročno dala prednost.

Zaskrbljujoče je, da se vodstvu občine ni zdelo potrebno, da o Erjavčevem vabilu obvesti javnost in vse člane občinskega sveta.

Sodeč po zadnjem Erjavčevem vabilu - vojaški bazi. Čemu bi sicer želel Mors za predstavnike občin organizirati ekskurzijo na največje evropsko vojaško vadišče? Potem ko je še pred nedavnim napovedal, da vojska ne bo vztrajala na Počku proti volji lokalne skupnosti, zdaj Erjavec - ki mu lahko priznamo tudi smisel za (s)preobračanje - ocenjuje, da bi obema stranema koristil ogled primera dobre prakse sobivanja vadišča z lokalno skupnostjo. Kjer bi se Postojnčani denimo lahko podučili, kakšne koristi ima - za razliko od Postojne - tam lokalna ekonomija od ameriškega denarja. Po ekscesih z nočnim streljanjem je torej jasno, da Mors zdaj poskuša z mehkejšimi taktikami in spremenjeno retoriko. Zato njihovega vabila ne gre vzeti kot provokacijo, čeprav bi ga kdo lahko tako razumel, pač pa kot nekakšno potrditev, da so bila vsa dosedanja zagotovila, da bo Poček, če bo ostal, zgolj skromno vadišče Slovenske vojske, pravzaprav sprenevedanje, tako kot je sprenevedanje nadaljevanje z vajami navkljub razveljavitvi državnega prostorskega načrta in ob še nesprejeti vodovarstveni uredbi.

Zato je zaskrbljujoče, da se vodstvu občine ni zdelo potrebno, da o Erjavčevem vabilu obvesti javnost in vse člane občinskega sveta, katerega sklepi o tem, da se vadišče postopno zapre, mimogrede, še veljajo.

Občina Postojna je pri proračunu - zato ker je načelnost občinskega sveta prevladala nad pragmatizmom - ostala brez Morsovih 250.000 evrov (medtem ko bosta pivška in ilirskobistriška občina dobili znatno sofinanciranje projektov). A to ni dovolj dober razlog, da se na obisku, ko (če) bo do njega prišlo, župan ne bi pozanimal, ali se tudi vadišče Grafenwoehr nahaja nad zaledjem strateškega vira pitne vode.


Preberite še


Najbolj brano