Nepremičninski trg je še kako živ

Niti neznosna vročina, ki je včeraj jemala sapo, ni ohromila nepremičninskih skomin udeležencev koprske občinske dražbe. Pretesna dvorana, ki je bila prizorišče finančnega boja do zadnjega evra, je pokala po šivih. Na prodajnem seznamu so bile zanimive občinske parcele, ki jih je moč kupiti po dokaj sprejemljivi ceni, za razliko od tistih, ki jih ponujajo nepremičninske agencije in si pri tem zaračunajo še provizijo.

Do takšne ugotovitve je, kot kaže, prišlo tudi enajst interesentov, ki so se včeraj podali v lov za manjšo hiško v središču Kopra. Izklicna cena, malo pod stotimi tisočaki, je kmalu poskočila in evrski galop med dvema najbolj zagnanima dražiteljema se je ustavil šele pri sto odstotkov višjem znesku. Vsak od enajstih potencialnih kupcev je najbrž že imel izdelan načrt, kaj z nepremičnino na strateški lokaciji v mestu, tik ob cestnem obroču, a obenem v zavetju notranje ulice. Stavba ni v tako slabem stanju, da bi bilo treba v njeno obnovo vložiti enormen znesek. Z manjšimi posegi je lahko hitro pripravljena na novo “zgodbo”, bodisi kot najemniško stanovanje ali turistični apartma.

Kupci že nestrpno čakajo, kdaj bo slaba banka začela prodajati 164 stanovanj v bloku nasproti koprskega sodišča.

Kdor ima nekaj pod palcem ali je kreditno sposoben, ocenjuje, da je zdaj ugoden čas za tovrstne dolgoročne nepremičninske načrte, ki bodo v prihodnjih letih verjetno obrodili finančne sadove in povrnili vložek. Po podatkih Banke Slovenije se je od leta 2016 obseg stanovanjskih posojil gospodinjstvom neto povečal za 400 milijonov evrov. Zanimiv je tudi trend pri novih nepremičninah, kjer povpraševanje celo presega ponudbo in so novogradnje v Istri in Ljubljani prodane vnaprej.

Skeptiki, ki so menili, da se bo slabi banki projekt s sosesko Nokturno na Markovcu izjalovil, so se zmotili. Uspelo ji je prodati 210 od 214 stanovanj. Med poznavalci nepremičninskega trga je slišati, da kupci že nestrpno čakajo, kdaj bo začela s prodajnimi postopki za 164 stanovanj v bloku nasproti koprskega sodišča. Kdor rad živi v mestu, meni, da je lokacija odlična, objekt ima garažno hišo, v prihodnje pa občina prav tam snuje še mestni park. Čeprav v slabi banki napovedujejo, da bodo najprej iskali kupca za celoten kompleks, bodo verjetno kmalu uvideli, da kaže uslišati želje kupcev posameznih enot. Denar ne smrdi, kajne?


Najbolj brano