Nepomembni v Evropi

Četrtek je bil usoden za vse tri slovenske nogometne klube v kvalifikacijah za konferenčno ligo: Olimpijo, Muro in Koper. Vsi trije so si v povratnih tekmah izborili podaljške. Za prva dva so bile usodne slabo izvajane enajstmetrovke, za Koper pa prejeti gol. Še največ je pokazala Olimpija, ki je imela najmočnejšega tekmeca, saj je nadoknadila zaostanek iz Romunije.

Slovenski pokalni prvak Koper je klonil pred klubom iz švicarske druge lige. Ne bomo razpredali o že znanih dejstvih, da so naši klubi po proračunih na evropskem dnu. Vemo, da denar v nogometu ne šteje vedno in tako se je že nekajkrat izkazalo. Opozorila, da je Vaduz zelo zahteven tekmec, so se na igrišču izkazala za pretirana. Koper ni bil nič slabši, vsaj na prvi tekmi se je izkazal celo za precej boljšega, a tega na igrišču ni znal potrditi z goli. Napadalna nemoč Kopra se je potrdila tudi v Vaduzu, kjer so rumeno-modri preprosto klecnili pod pritiskom.

Zdi se, da je minula odlična koprska sezona prinesla več slabega kot dobrega. Uvrstitev v evropski pokal ni pomagala, da bi vsaj v začetku sezone ohranili lansko ekipo.

Zdi se, da je minula odlična koprska sezona prinesla več slabega kot dobrega. Zanimanje za posamezne nogometaše je silovito poskočilo, uvrstitev v evropski pokal pa ni pomagala, da bi vsaj v začetku sezone ohranili lansko ekipo.

Izkazalo se je, da so odšli trije zelo pomembni igralci, prišleki pa (še) niso v formi. Pri Kopru trenutno vse sloni na Andreju Kotniku. Strelec vseh treh koprskih zadetkov na uradnih tekmah v novi sezoni pa ni superman, ki bi sam zmogel vse. Šibkejša je obramba, šibkejši je napad. Zagotovo bo zgodnji izpad pospešil še kakšen odhod, kar seveda pomeni, da od želja, da bi v novi tekmovalni sezoni ohranili večji del jedra ekipe, ne bo ostalo prav veliko. In spet bo treba graditi na novo, kar je sicer v slovenskem nogometnem prostoru zaradi kroničnega pomanjkanja denarja stalnica. In tako se nenehno vrti začaran krog, saj dolgoročni uspeh prinaša le dolgoročno stabilno jedro moštva.

Tu je glavna težava slovenskega klubskega nogometa. Ekipe se pač zakrpa s prihodom podpovprečnih nogometašev z Balkana. Očitno raje to, kot pa (z redkimi izjemami) kaj vložiti v domači podmladek. Zelo redki so tisti, ki načenjajo vprašanje, kako kakovostno je pri nas delo z mlajšimi selekcijami. Rezultati ponujajo odgovor. Praktično ni več ustvarjalnih mladih nogometašev, ti so pretežno ukrojeni po določenih kalupih. Obenem še zelo mladi talenti bežijo v tujino. A prav od vzgoje mladih bi morali biti najbolj odvisni klubski proračuni v ligah, kot je naša. Brez odgovornosti ni niti krovna organizacija NZS, predvsem pa bi morala konkretno kaj povedati tudi stroka.


Preberite še


Najbolj brano