Nemarnost, ki vrne v preteklost

Predstavljate si vroč soparen poletni dan. Najraje bi posnemali recimo kraškega ovčarja, ko poležava v senci. Še mezinec na levi nogi se zdi težko premakniti, kaj šele karkoli delati. Koža je kakor lepilni trak, torej bo prha zelo prijala. Ampak ko stopite pod njo in se želite osvežiti, zaznate, da voda zaudarja. Po nafti! In naslednji dan morate v službo preznojeni ...

V kožo tega nesrečnika oziroma nesrečnice bi se moral vživeti povzročitelj onesnaženja pitne vode v Ložicah, še zlasti v primeru, če je naftni derivat nemarno zlil v naravo. Isto velja za neznanca, ki je v teh dneh v naravo nad Hočami odložil kupe odpadnega blata in s tem vzel pitno vodo več kmetijam. In v preteklosti bi lahko našli še številne primere, ko je kdo s svojo nemarnostjo onesnažil vir pitne vode.

Voda v Ložicah utegne kmalu biti ustrezna. Vendar se še ne ve, od kod je vanjo zašel naftni derivat in kako dolgo ji bo primešan.

Naj se še tako staromodno ali moralistično sliši, ampak načelo, ne stori drugemu, česar ne želiš, da bi bilo storjeni tebi, ni napačno. Žal ko gre za odnos do okolja, ki je vedno hkrati odnos do drugega, se prevečkrat ponavljajo ravnanja iz cone udobja. Kemikalija je v vodo za Ložice morda zašla po nesreči, toda odpadno blato v naravi pri Hočah je bilo tja odvrženo namerno. Torej iz cone udobja, pa naj gre za to, da se storilcu blata ni hotelo kam odpeljati - podobno kot premnogi z zelenim odrezom raje zadimijo pol domačega naselja, kot da bi ga odpeljali na deponijo - ali pa odvoza blata ni hotel plačati.

Narava v takih primerih ne zahteva denarnega nadomestila. Vendar zna izstaviti račun. V Ložicah ga plačujejo že mesec dni, voda iz njihovega vodovoda še za prhanje ni primerna, kaj šele za pitje. Ker je občina Kanal zagotovila izredno filtriraje vode, utegne postati ta kmalu ustrezna. Vendar se še zmeraj ne ve, od kod je vanjo zašel naftni derivat in kako dolgo ji bo primešan. Prav prijetno piti to vodo dotlej ne bo.

Že če bi slehernik mislil na posledice vsakega onesnaževanja okolja, tudi drobnega, bi to pomagalo preprečevati primere, kot so Eternit, Ložice in Hoče. Dobrodošlo pa bi bilo, ko bi bili povzročitelji onesnaženja iz nemarnosti tudi kaznovani. Malo za šalo malo zares si drznemo predlagati družbeno koristno delo: nekaj dni kopanja jarkov v soparni vročini in namestitev v bivališču s prho, iz katere priteka voda, ki zaudarja kot gnojnica. Po pitno vodo pa naj hodijo z vedri h gasilcem ...


Preberite še


Najbolj brano