Neizmerne razsežnosti

Za jadralce z obeh strani nekdanje meje je Barkolana vedno nekaj posebnega. Prav zato še posebej odmeva današnja zmaga slovenske posadke Gašperja Vinčeca, ki je z večno drugo jadrnico - nekdaj Maxi Jeno Kosminovih - v novi preobleki poskrbel tudi za njeno tekmovalno preobrazbo. 51. Barkolano si bodo tako še posebej zapomnili slovenski jadralski navdušenci.

Lani je za gonilo Barkolane poskrbel polstoletni jubilej prireditve, ki je iz skromnega nedeljskega druženja ob koncu sezone prerasel v megadogodek na vseh področjih. Barkolana je osrednja vsakoletna prireditev na Tržaškem, ki mesto in vse, kar to ponuja, ponese po vsem svetu. Spretno zasnovana in medijsko privlačna ni le na dan regate z najštevilnejšo udeležbo jadrnic na skupnem startu, ampak vseh enajst dni, kolikor traja jadralski praznik v Trstu.

Skrb za varstvo okolja je prisotna na vsakem koraku prireditve. Brez konkretnih ukrepov namreč nekoč niti Barkolane ne bo več.

Kjer je veliko ljudi, je lahko tudi veliko zaslužka, je vodilo prirediteljev, ki so pod blagovno znamko regate v zadnjih letih na širšem tržaškem območju združili več kot 300 različnih prireditev. Razsežnosti regate, ki samo za veliki finale gosti približno 25.000 aktivnih udeležencev in celo blizu 400.000 nedeljskih obiskovalcev, omogočajo številne poslovne priložnosti, njeni dogodki pa opozarjajo tudi na običajni vsakdanjik. Odmevna okoljska instalacija ribe na Velikem trgu opozarja, da zavržena plastika nima kaj iskati v naravi, skrb za varstvo okolja pa je prisotna na vsakem koraku prireditve. Brez konkretnih ukrepov namreč nekoč niti Barkolane ne bo več. Utrip realnega življenja je Barkolani vdahnila ideja, da izlete po zalivu omogočijo številnim migrantom, nastanjenim v sprejemnih centrih, po tragediji z ubojem dveh policistov pa so tudi prilagodili program hrupnih prireditev.

Prav v stiku z realnim življenjem je prihodnost prireditve, ki z regato vselej predstavlja predvsem priložnost za navezovanje stikov in prijateljevanje v sproščenem vzdušju. Letošnja novost - podelitev pokala zadnjeuvrščenim - ponuja odgovor na vse bolj glasne zamisli o denarnih nagradah za najhitrejše posadke. Nekajtedenski najem super bolidov je resda pregrešno drag, a si ga nekateri očitno lahko privoščijo. Duh regate pa je očitno drugje, sicer ne bi velika večina nastopajočih startala brez resnih tekmovalnih ambicij. Na Barkolani se biznis kuje na kopnem in ne na morju.


Preberite še


Najbolj brano