Nedostojna zadnja postaja

Država bo zvišala plače in dodatke tudi zaposlenim v domovih za upokojence, tudi čistilkam, pericam, strežnicam in drugemu osebju, ki kljub polnemu delovnemu času ne dosega praga minimalne plače.

Končno, bi rekel vsak zdravorazumski človek. Pa vendar ima ta poteza kar nekaj temnih plati, kajti država ni zagotovila denarja za višje stroške dela, kar pomeni, da bodo direktorji domov za upokojence dodatni denar prisiljeni iskati v oskrbnini, ki jo plačujejo oskrbovanci ali njihovi najbližji. Država priporoča dvoodstotni dvig cen storitev, čeprav v domovih dobro vedo, da to ne bo zadostovalo. Obenem opozarjajo, da jim niso še zagotovili niti denarja za lanski dvig plač.

Najslabše plačani v domovih za upokojence lahko samo sanjajo, da bodo zanje, ko bodo obnemogli, poskrbeli v domovih.

Višje oskrbnine bodo še bolj obremenile starostnike oziroma tiste, ki plačujejo v njihovem imenu. 925 evrov, kolikor od začetka leta zaračunavajo v cenovno ugodnem izolskem domu za oskrbo najzahtevnejših oskrbovancev v dvoposteljnih sobah s skupnimi sanitarijami (brez dodatno plačljivega nadstandarda torej), ni malo in je 18 evrov na mesec več kot doslej. Od kod naj starostniki vzamejo denar, če jih večina dobi 600 evrov pokojnine ali manj? Razliko morajo doplačati njihovi otroci, če tega niti sami ne zmorejo, trčijo ob težavo, ki jo je težko rešiti.

Najslabše plačani v domovih za upokojence lahko samo sanjajo, da bodo zanje, ko bodo obnemogli, poskrbeli v domovih. Čeprav jim bodo izboljšali plačo, minimalne še ne bodo dosegli, kajti preskočili bodo zgolj en plačni razred, medtem ko bodo bolje plačani, ki dobijo več kot 1173 evrov bruto mesečno, preskočili dva razreda. S tem bodo samo še povečali razkorak med zaposlenimi in bilo bi iluzorno pričakovati, da se to ne bo odražalo v medosebnih odnosih in načinu dela. Delavci, oropani človeškega dostojanstva, ne morejo priti v službo z nasmeškom na ustih, še zlasti ne ponoči, ob nedeljah in praznikih. Človeškega dostojanstva pa so vse bolj oropani tudi starostniki. Z delom so si zaslužili pokoj, zaradi nizkih pokojnin pa si ne morejo privoščiti spodobne starosti. Glede na to, da se populacija v naši državi stara in življenjska doba daljša, je to težava, ki je vlada in ministrstva ne bodo mogli več prav dolgo potiskati vstran.


Najbolj brano