Ne sme nam spet spodleteti

Konec v številnih pogledih izjemno težkega leta nam je prinesel nekaj daril vlade v obliki različnih bolj ali manj upravičenih protikoronskih dodatkov in pomoči, ki nas bodo precej drago stali, pa tudi enkratno darilo znanosti - cepivo.

Če ga bodo ljudje sprejeli tako velikodušno, kot bodo bržkone sprejeli vladna darila, potem bo njegova cena zagotovo nižja od tiste, ki jo bomo morali v prihodnje plačati, tudi z dodatnimi žrtvami, če bomo s slabo precepljenostjo ostajali nekakšen epidemijski otok. A podatki javnomnenjskih raziskav niso ravno vzpodbudni, saj o cepljenju še ostajajo dvomi.

Še enega poraza si preprosto ne moremo in ne smemo privoščiti, sicer se bo kriza prihodnjo jesen le še poglobila.

In v tem je zdaj ključen izziv. Marsikaj je šlo narobe v zadnjih mesecih, da nam je epidemija ušla iz rok in da smo dan za dnem naštevali več deset mrtvih. Zagotovo pa razlogov ne gre iskati samo v razdeljeni politiki, temveč tudi v pomanjkanju empatije in človekoljubja, proti čemur pa cepiva ni.

Še enega poraza si preprosto ne moremo in ne smemo privoščiti, sicer se bo kriza prihodnjo jesen z vsemi svojimi ekonomskimi in družbenimi posledicami le še poglobila. Naša neodgovornost pa bo terjala še večji davek.

Prepričali smo se lahko, kako usodna je zgrešena komunikacija. Zato je zdaj nujna zelo resna in celovita kampanja izobraževanja in ozaveščanja, ki bi prebivalcem ponudila strokovno utemeljene informacije, ki jim bodo pomagale razumeti delovanje cepiva in pomen cepljenja. Komunikacija, ki bo ustvarila zaupanje.

Zaupanje v to, da je naš jutri lahko boljši, da prihaja leto okrevanja. Pot v boljšo prihodnost pa lahko začrtamo tudi iz pozitivnih izkušenj in spoznanj epidemije: o tem, kako nepogrešljivi so močno in kakovostno javno šolstvo, zdravstvo, socialno varstvo, vlaganje v znanost, skrb za okolje in naravo, trajnostni razvoj brez hlastanja po vedno več in več.

Številni nesebični, srčni in požrtvovalnimi posamezniki se navkljub vsemu letos niso ukvarjali s težavami sistema, ampak s človekom. Njihova dejanja in vrline so pozitivna sled, ki jo pušča letošnje leto, in temelj prihodnosti, tako kot tudi predanost tistih, ki so ponovno poskrbeli za izjemne dosežke v gospodarstvu, znanosti, kulturi, športu, kulinariki ... Tudi Primorci so med njimi.


Preberite še


Najbolj brano