Ne denarja, pameti in morale manjka!

Ljudje so se včeraj prvič postavili za ustavno pravico do zdravstva, ki ga plačujejo sami. Prav, če s sodelovanjem bivših, preslišanih politikov. Lepo, da tudi s “poslušanjem” trenutnih politikov. Lepše bi bilo samo, če bi ti slišali že davno in bi brez težkih besed, sporov in reševanja problemov ljubljanskega zdravstva na očeh vse Slovenije, razsulo vsega javnega zdravstva reševali za zelenimi mizami. Ob njem pa tudi četo ostalih stavkovnih zahtev in napovedi.

Minule dni, spet prvič, smo sočasno poslušali zahteve za višje plače najslabše in najbolje plačanih v javnem sektorju - pomočnic vzgojiteljic in zdravnikov. V vrsti za več stojijo šolniki, ki jim, pravzaprav slovenskim otrokom, razsulo trka na vrata. Prej ali slej se bodo oglasili sodniki ...

Pridobili bodo šolniki, saj ni logično, da so jih s plačami prehiteli policisti in vojaki. Dodali bodo sodnikom, zdravnikom in še komu. Sistem plač v javnem sektorju pa bo izdihnil v popoln kaos.

Stavka je pravica. Tudi za najbolje plačane fidesove zdravnike in solidarne stanovske podpornike. A za plače so se lahko verodostojno postavile samo vzgojiteljice. Skoraj četrtina jih je med 22723 minimalno plačanih v javnem sektorju. Iz dna se bodo dvignile. Povišanje plač je dogovorjeno, pa tudi minimalne plače se bodo povzpele. Pridobili bodo šolniki, saj ni logično, da so jih s plačami prehiteli policisti in vojaki. Dodali bodo sodnikom, zdravnikom in še komu. Ločen zdravniški steber je obljubljen, znatni pribitki k zdravniškim plačam tudi. Sistem plač v javnem sektorju pa bo izdihnil v kaos.

Bolj obetavne so te dni plačne razmere v gospodarstvu. V delu panog so se, z umnimi pogajanji sindikatov in vodstev, s spremembami kolektivnih pogodb pravkar poslovil od sramotno nizkih osnovnih plač. Ob napovedanem dvigu minimalnih plač v teh kriznih časih niti običajnega oznanjanja apokalipse ni slišati. Celo najbolje plačani v energetiki se pogajajo o malenkostni zategnitvi pasu.

Navsezadnje je ljudstvo seglo globoko v žep, da je državno energetiko ohranilo nad vodo. Bogato plačuje tudi zdravstvo. Samo od zdravnikov odpisani z dopolnilnim zavarovanjem mesečno vplačajo 4,5 milijone evrov in z zdravstvenim zavarovanjem nekajkrat toliko. Zato, da denar odteka k zasebnikom, ki imajo za nameček še proste roke pri plačevanju zdravnikov. Za to ni nobene potrebe. Kot tudi ne, da imajo v energetiki in sorodnih državnih podjetjih, seveda povsem zakonito, skoraj trikratnike plač vodstva države.

Bo zato državni vrh stavkal? Ne! Bržčas pa bo ljudstvo pustil v čakalnici na boljše, tudi za zdravje bolj varne, čase. In ljudstvo bo še naprej plačevalo. Denarja je za ukinjanje nepotrebnih čakalnic dovolj. Žal pa vsemogočih mešetarjev v spregi s politiki še nista srečali pamet in morala.


Preberite še


Najbolj brano