Ne denar, izginja zaupanje v državo

V nizu številnih spornih odločitev vlade, ki jih velik del javnosti razume kot popolnoma škodljive za državo, je tudi predlog za zmanjšanje denarja za sodstvo in tožilstvo v prihodnjih dveh letih. Po oceni vrhovnega sodišča jim bo za delovanje sodstva prihodnje leto zmanjkalo dobrih šest, za delovanje tožilstva pa dober milijon evrov. Na tožilstvu pojasnjujejo, da je to prvič, da je po dogovoru s finančnim ministrstvom vlada dogovorjeni znesek enostransko znižala. Oba načrta skromnejšega financiranja sodstva in tožilstva sta sicer še v fazi predloga, končno besedo bodo imeli poslanci državnega zbora, a če bo koalicijski glasovalni stroj ob sprejemanju proračuna deloval, bosta predloga tudi obveljala.

In če se bo to res zgodilo, se bosta morala s pomanjkanjem denarja konkretno ubadati sodstvo in tožilstvo, neposredno pa bo to prizadelo tudi vse državljane. Na vrhovnem sodišču že zdaj opozarjajo na nove zaostanke in posledično počasnejše reševanje zadev zaradi omejitev v zvezi z epidemijo; če bo delovanje sodišč zaradi pomanjkanja denarja okrnjeno, se bo stanje le še poslabšalo.

Manj denarja za sodstvo in tožilstvo ne pomeni nič dobrega. Na žalost ne postajamo vedno boljši državljani, ampak lahko sami slišimo, kako so naši vodilni še najbolj pokvarjeni med nami.

Ob vsem tem pa je mogoče še bolj kot konkretni denar pomembno sporočilo, ki ga vlada s takim predlogom pošilja (strokovni in laični) javnosti. Od vsake odgovorne vlade bi človek pričakoval okrepitev tožilstev in sodišč, da tožilci obtožijo in sodniki obsodijo čim več kriminalcev, davčnih utajevalcev in drugih nepridipravov. In da jim tako preprečijo plenjenje državne blagajne, utajevanje davkov, nezakonito bogatenje ..., da ostane več denarja za skupnost, za dobro šolstvo, znanost, zdravstvo, vojsko, policijo, za spodobno starost...

Namesto tega pa ministri in predsednik vlade žaljivo tvitajo o posameznih odločitvah sodišč, žalijo tožilce in zaradi samo njim znanih razlogov ne imenujejo dveh tožilcev v novoustanovljeno evropsko javno tožilstvo. To je tisto tožilstvo, ki je, mimogrede, pred dnevi na Hrvaškem zaradi goljufij ukazalo aretirati in pripreti nekdanjo ministrico in sedanjo članico predsedstva vladajoče partije. Toliko o tako podcenjenem Balkanu...

Tako zmanjšanje denarja za sodstvo in tožilstvo kot tudi nenehno krčenje v policiji za prihodnost naše države ne pomeni nič dobrega. Na žalost ne postajamo vedno boljši državljani, ampak lahko na lastna ušesa poslušamo, kako so naši vodilni še najbolj pokvarjeni med nami. In pri tem ne izginja le denar za službe, ki bi naredile red, ampak predvsem zaupanje v državo.


Preberite še


Najbolj brano