Napad na demokracijo

Sredini zgodovinski neredi na Kapitolu, poosebljenju ameriške demokracije, so pokazali, do kod lahko pripelje povampirjeni populizem, spodbujen s strani nekompetentnega voditelja, ki misli, da je večen, in cepljen na družbeno neenakost ameriške družbe. A zafrustrirani poraženci globalizacije, ki za svojo obubožanost krivijo washingtonski establišment, Kitajce, leve liberalce in še koga, so bili zgolj nahujskani s strani aktualnega ameriškega predsednika in njegove medijske mašinerije. Ta je pred petimi leti tako privlačno brenkal na njihova čustva, da je skupaj s podporo konzervativnega dela ameriške politike z zmago na volitvah presenetljivo prevzel oblast.

Ali je bil nasilen vdor protestnikov v ameriški parlament tudi poskus državnega udara, je stvar interpretacije. V Evropi in tudi v naših krajih pa zelo dobro vemo, kako so prav pred skoraj 100 leti v naši neposredni soseščini tipi iz podobnih družbenih slojev kot v sredo v Washingtonu zavzeli ulice, se podali v glavno mesto, njihov voditelj pa je prevzel oblast, ker naj bi mu ta pač pripadala. Seveda so zgodovinske okoliščine drugačne, a hkrati vzporednic med Mussolinijevim fašizmom in Trumpovim populizmom ne gre kar tako zanemariti.

Neredi na Kapitolu so pokazali, do kod lahko pripelje povampirjeni populizem v razslojeni družbi, spodbujen s strani voditelja, ki misli, da je večen.

Kakor ne gre podcenjevati niti Trumpovih posnemovalcev na stari celini. Teh ni tako malo, najbolj nevarna pa je predvsem logika, da lahko oblast prevzamejo ne glede na voljo ljudstva in volilni rezultat, temveč tudi tako, da na ulicah zberejo dovolj ljudi, ki so pripravljeni uveljaviti njihove politične zahteve. No, zdaj vemo, kaj se nam lahko pripeti, če sistem takšnim “trumpom” preveč popušča: ne toliko na političnem parketu, temveč bolj v javnosti, sodstvu, medijih ... Na koncu so Trumpa, ki si je s ščuvanjem protestnikov najbrž zapečatil svojo politično usodo, zaustavili sami republikanci, ki so ga predolgo tolerirali, in predvsem ameriško pravosodje, čeprav je izpostavljene sodnike imenoval prav sam Trump. V kakšni drugi državi to ne bi bilo samoumevno. Slovence in vse Evropejce pa še čaka obramba vrednot, ki so bile v sredo napadene. Naloga, da napad na demokracijo odbijemo, ob tem, da sama demokracija ni idealna in si o njej lahko mislimo marsikaj, nas še čaka. In najbrž ne bo lahka.


Preberite še


Najbolj brano