Namakali se bodo z razgledom

Poldrugo leto po tem, ko so stroji začeli prekopavati območje ob letnem kopališču v novogoriškem športnem parku, je gradnja zimskega bazena praktično na koncu. Od prve napovedi, da ga bodo gradili, še v času prejšnjega župana, je resda minilo nekaj let, vmes se je marsikaj obrnilo, a glede na to, da Novogoričani in okoliški prebivalci, prav tako pa društva in klubi nanj čakajo že dve desetletji, je verjeti, da bo, ko bodo končno plavali v njem, vsa ali pa večina nejevolje pozabljena. Naj ne zveni pretirano: mesto, ki je regijska prestolnica in ima ambicije rasti tudi v turističnem smislu, nima pa primernega zimskega bazena, je hendikepirano. Ne le zaradi lastnih in okoliških prebivalcev, pač pa tudi zaradi športnikov, v Novi Gorici plavalcev in vaterpolistov, ki so si doslej pomagali, kakor so vedeli in znali, če so hoteli prebroditi skozi hladnejše mesece. Rešitev v sosednjem Štandrežu je bila dolga leta zasilna, tako da predvsem plavalci, sploh ob zaostrovanju razmer zaradi covida, že bijejo plat zvona. Iti se plavalni šport na visoki ravni brez resnega zimskega dela v bazenu je seveda nemogoče.

Odgovorni na občini napovedujejo, da bo bazen začel poskusno obratovati v drugi polovici februarja. Ker se bo takrat zimska sezona prevešala v sklepni del, bodoči uporabniki upajo, da bo napoved držala in ne bo kakšnih zamikov, presenečenj in zdrsov. Teh je bilo v zadnjem času v Novi Gorici nekaj: od preurejanja Delpinove ulice, ki se je nerazumno vleklo, otvoritev pa prestavljala, do kolesarske in peš poti ob Kornu, ki so jo po odprtju začasno zaprli, ker drsi.

Mesto je res čakalo 20 let, a bo končno dobilo sodoben, energetsko varčen pokriti bazen z zelo privlačnim razgledom na bližnje hribe in prvim dvižnim dnom v državi.

A verjemimo, da se bo vse izšlo. Mesto je res čakalo 20 let, a bo končno le dobilo sodoben, energetsko varčen pokriti bazen z zelo privlačnim razgledom na bližnje hribe in dvižnim dnom, prvim v državi, ki bo omogočilo več dejavnosti za širši krog uporabnikov, športnikom normalne pogoje za delo, prebivalcem pa (nad)standard, ki pritiče regijski prestolnici. Hkrati bo bazen v volilnem letu, ko se bo povečala intenzivnost rezanja trakov po občini, prvi lakmusov papir na politični ravni. Župan Klemen Miklavič in njegova uprava imata sicer v tem mandatu nekaj večjih naložb v ognju, a zdi se, da je zimski bazen pri vrhu tistih, od katerih ima širše prebivalstvo največ pričakovanj. Predvsem, ker kritični glasovi v zadnjem času postajajo vse glasnejši, bo zanimivo videti, ali oziroma v kolikšni meri bo bazen odigral vlogo, ki jo je za Mateja Arčona pred volitvami leta 2014 odigrala prenova Bevkovega trga.


Preberite še


Najbolj brano